Veïns de Sants es manifesten contra la gentrificació

Demanen canvis legislatius a la Generalitat i l’Estat espanyol per revertir “el procés d’expulsió dels veïns pels turistes”

Una cinquantena de manifestants s'han concentrat aquest dissabte al barri de Sants per denunciar que l'arribada del turisme ha fet augmentar molt el preu dels lloguers. Diuen que, com en d'altres punts de la ciutat, alguns veïns no es poden permetre viure al barri i han de marxar. Tot i això, feliciten l'Ajuntament per la seva gestió en el cas de l'edifici de Leiva.

Divendres, dia 26 de juny,  el consistori va anunciar que exercirà el seu dret a retracte i comprarà un bloc d'habitatge al carrer de Leiva número 37, per evitar que un fons inversor adquirís l'immoble i n'expulsés els inquilins. Els veïns ho celebren, però alerten que "encara queda molt per fer". "Això és una situació puntual", explica Daniela Idrobo, veïna del bloc, "ara li toca a la Generalitat de Catalunya i al Govern espanyol, perquè d'ells en depèn el canvi fonamental, que és el canvi de lleis".

També han avisat als fons d'inversió "que estan especulant amb els nostres habitatges" que "es farà tot el possible per parar-los". Segons un comunicat de l'Assemblea del Barri de Sants, en sis mesos "el lloguer ha pujat fins un 33,5 %".

La marxa s'ha iniciat a la plaça de Sants aquest dissabte al matí sota el lema "Un turista més, una veïna menys". Durant la concentració s'han sentit crits com "Tourists go home" (turistes torneu a casa), i s'han viscut certs moments de tensió quan els manifestants han passat per davant d'albergs i hotels. Fins i tot s'han llançat ous i escombraries a les façanes d'aquests edificis.

Grup d'Habitatge de Sants

Cada diumenge a les sis de la tarda es reuneix un nou grup assembleari. El Grup d'Habitatge de Sants pretén "donar resposta als problemes derivats de l'accés a l'habitatge". El punt de trobada és a la plaça de Joan Corrades.