Nou Barris surt al carrer per dir ‘sí’ a la mesquita, però no evita moments de tensió

Una cassolada dels veïns detractors del centre de culte i la presència d’ultradretans han enterbolit la jornada festiva

Amb l'objectiu de fomentar la diversitat cultural i la convivència, entitats i veïns del districte de Nou Barris han organitzat un acte popular en suport a l'obertura de la mesquita al barri de la Prosperitat, en el qual han estat presents representants de grups municipals. La cita ha estat marcada per un ambient clarament festiu, amb una batucada i una cercavila, la lectura d'un manifest i un concert, però no ha estat exempta de tensió quan un grup d'ultradretans s'ha apropat fins a l'oratori, custodiat pels Mossos. El centre de culte musulmà s'està construint al número 28-30 del carrer del Japó i ha despertat el rebuig d'alguns veïns que hi viuen, que han improvisat una cassolada.

L'acte arriba després que ahir, en el plenari del districte, tots els partits (BComú, PSC, ERC, Grup Municipal Demòcrata, PP i Cs) signessin una declaració institucional conjunta a favor del respecte i en contra "de pintades xenòfobes i feixistes" relacionades amb aquest centre de culte musulmà. Hi van participar, també, la coordinadora d'Entitats i les associacions de veïns de Nou Barris i la Prosperitat, la Xarxa 9 Barris Acull i la Comunitat Islàmica de Nou Barris.

De fet, 30 entitats de la Prosperitat i de Nou Barris han firmat un escrit a favor de l'obertura de la mesquita que la comunitat islàmica del districte vol obrir al número 28-30 del carrer del Japó. Els veïns que viuen al carrer on es farà s'oposen, en canvi, al projecte. Temen que hi pugui haver aglomeracions i que causi molèsties pel soroll.

Al final de la mobilització, hi ha hagut moments de tensió entre partidaris i detractors del centre de culte. Grups d'ultradreta s'han aplegat al carrer del Japó i hi ha hagut enfrontaments verbals amb els defensors de la mesquita. Un cordó policial ha impedit que els dos grups coincidissin i els ha mantingut separats. A més, des de casa, alguns veïns contraris al projecte han fet una cassolada de protesta.

El programa 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, n'ha recollit opinions a favor i en contra:

Des de la xarxa de 9 Barris Acull han penjat a YouTube aquest vídeo a favor de la convivència: