Veïns de la Salut fan memòria del comerç del barri

L’objectiu és recordar establiments com la lleteria, el forn de pa de llenya o la vaqueria, que són part de la història d’aquesta zona, i fer-ne un mapatge

Els veïns del barri de la Salut han començat a trobar-se per recordar l'antic comerç de la zona. Es tracta de les botigues que hi havia entre la Salut i Vallcarca, dos barris sempre molt lligats. A través de la memòria dels veïns i les seves vivències, es pretén recopilar els establiments que han desaparegut amb el pas del temps i amb l'impacte del turisme que visita el Parc Güell.

Ja no queda comerç en aquesta zona del nord de Gràcia, expliquen els veïns, i només cal passejar per aquests barris de muntanya per comprovar-ho. Per això, el Pla comunitari la Salut, La Miranda i el Taller d'Història de Gràcia han impulsat un projecte que vol recuperar la història del comerç perdut de la Salut. Han començat a fer trobades mensuals amb el veïnat per tal d'anar fent un inventari de què hi havia hagut. Un clar exemple n'és el del carrer de Sostres: quan Margarita Colom tenia la seva lleteria en aquesta via hi havia més d'una desena d'establiments, però ara pràcticament no queda res. La Margarita explica que “no tenies la necessitat de sortir del carrer, perquè inclús hi havia merceria i també llenceria i sabateria, teníem de tot”.  

De moment, s'està fent una recopilació de tots els comerços, també fotografies, i es fa una crida als veïns a participar-hi. De moment s'està mapant tota la informació, i a partir d'aquí la primera acció que es farà serà al setembre, per la Festa Major de la Salut, quan es farà un itinerari seguint aquest mapa. Més endavant, també hi ha la idea de poder recollir tot el material en una publicació en paper o en línia.

Aquesta tasca de memòria, explica Georgina Rosell, tècnica del Pla comunitari la Salut, també serveix per “reflexionar una mica de què està passant: potser les polítiques de turisme massiu han influït també en això i què podríem arribar a fer per recuperar-ho”. L'objectiu, a més, és veure el comerç no només com petits negocis sinó com a generadors socials: els veïns recorden que com que no tenien televisor a casa anaven al bar a trobar-se, o que botiguers i clientela es coneixien de tota la vida.

La trobada següent és el dia 3 de juliol a La Miranda, en la qual se seguirà ampliant aquest mapa que demostra la vida comercial que hi havia antigament en un barri que ha perdut el teixit i en què la majoria de botigues actuals estan destinades al turisme.