Vallcarca recuperarà la idea de poble i aprofitarà els recursos hídrics

El projecte guanyador del concurs servirà per desencallar la situació de bloqueig urbanístic del barri

El concurs per trobar una nova ordenació urbanística al barri de Vallcarca ja té guanyador. És un projecte que manté el patrimoni històric del barri i genera espais comuns per als veïns i afavoreix la continuïtat en una zona de terrenys irregulars. Aquest projecte servirà com a document base per iniciar la modificació del Pla General Metropolità Hospital Militar - Vallcarca, que ha de desencallar la situació de bloqueig urbanístic. S'hi treballarà sis mesos i es preveu que el pla estigui aprovat bans de la fi del mandat.

La zona afectada per aquesta futura remodelació urbanística és a l'entorn de l'avinguda de Vallcarca, l'espai comprès entre els carrers de la Farigola, de Cambrils, de Calendau i de Gustavo Bécquer. El concurs volia un projecte que donés un impuls a la reactivació de Vallcarca, afectada per un PGM aprovat el 2002 i que ha deixat solars en desús i abandonament del barri per la impossibilitat de construir-hi ni fer-hi noves intervencions.

Arrels és el títol d'aquesta proposta guanyadora, que conserva el patrimoni històric del barri, manté l'hort urbà comunitari que van impulsar els veïns i genera nous espais de trobada. També un centre per a energies renovables per al veïnat amb una pèrgola de 300 plaques fotovoltaiques i una caldera de biomassa.

El disseny inclou sistemes per permetre l'acumulació i canalització de les aigües de pluja a la riera de Vallcarca i de la Farigola, a més de crear basses en punts estratègics. A tot plegat s'hi afegeixen els dos equipaments de barri en edificis històrics que ara són a mans de l'Ajuntament: la masia de Can Carol i el consolat de Dinamarca. Un dels requisits del projecte era mantenir les cases baixes de Vallcarca, a la qual cosa ja s'havia compromès el govern, i s'hi construirà 6.000 metres quadrats d'habitatge públic, amb habitatges cooperatius.

El jurat que ha donat com a guanyadora aquesta proposta està format a parts iguals per representants veïnals, de l'Ajuntament i tècnics independents i un de la propietat privada. Per això des del govern asseguren que es tracta "d'un projecte dels veïns amb l'acompanyament de l'Ajuntament".