Barcelona lidera el projecte europeu per millorar l’accés dels immigrants a la sanitat

El Vall d’Hebron capitaneja la implantació del pla que se centrarà en dones i menors immigrants no acompanyats

L'Hospital Vall d'Hebron coordina i lidera el projecte europeu MyHealth, que vol posar fi a la falta d'accés a la salut dels immigrants més vulnerables. El programa, finançat per la Unió Europea, està format per 11 socis de set països europeus i acabarà el març del 2020.

Durant tres anys, el projecte posarà en marxa models per millorar l'accés a la salut dels immigrants més vulnerables, centrant-se en les dones i els menors no acompanyats que hagin arribat a Europa fa menys de cinc anys. S'analitzaran tres tipus de patologies: els trastorns mentals associats al fet migratori, com l'ansietat o l'estrès posttraumàtic; les malalties infeccioses més freqüents en els països d'origen o per la ruta migratòria, com per exemple la tuberculosi, i malalties cròniques no transmissibles.

El primer pas de MyHealth serà l'elaboració d'un mapa dels actors i les eines clau en salut i immigració dels set països del projecte. Després s'analitzaran les necessitats percebudes pels nouvinguts i els professionals i finalment es dissenyaran eines i estratègies per tractar els problemes que s'hagin trobat. Per garantir que es pot aplicar a tota la Unió Europea, es farà un prova pilot a tres hospitals de referència, a Alemanya, la República Txeca i Catalunya. El projecte també té previst elaborar un mapa interactiu amb la informació recollida que els immigrants puguin consultar.

Dins de l'hospital encapçalen el projecte el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Servei de Malalties Infeccioses i el Programa de Psiquiatria Transcultural. Treballen amb centres del Regne Unit, Alemanya, Grècia, la República Txeca, Irlanda i Itàlia. A més, l'empresa catalana Asserta Global Healthcare Solutions exerceix de soci tecnològic. El projecte té un pressupost d'1,5 milions d'euros, finançat per la Comissió Europea.