Plega el director de TMB i es desencalla la negociació del conveni del metro

TMB va anunciar ahir la dimissió del seu director general, Jaume Tintoré, després de 12 anys a l'empresa. La seva plaça s'amortitzarà, en el marc d'una reordenació de la direcció de la companyia. L'anunci va coincidir amb el preacord a la mesa de negociació del nou conveni, que podria evitar les properes vagues de metro. La presidenta de TMB, que és la regidora Mercedes Vidal, desvincula les dues notícies, mentre que els sindicats no saben si Tintoré ha estat un obstacle o bé un cap de turc.

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, va comunicar els canvis en l'organigrama el mateix dia que a la mesa del nou conveni s'hi va presentar una proposta que, si els treballadors acaben ratificant en assemblea, permetrà seguir negociant durant un any sense vagues. El canvi més important és la sortida, voluntària i segons Vidal "per motius personals", del fins ara director general de TMB. D'ara endavant, per sota de la presidenta, del vicepresident Antoni Poveda i del mateix conseller delegat hi haurà cinc directors: un de metro, un de bus i tres direccions corporatives i transversals per a les àrees econòmica, de màrqueting i comercial i d'innovació.

La negociació del nou conveni del metro no havia avançat gens des que va començar, l'octubre passat. Durant els darrers tres mesos, els treballadors han fet vaga en tres ocasions. La primera va ser coincidint amb el Mobile World Congress, amb dues jornades de vaga parcial el 22 i el 24 de febrer. Amb les negociacions encallades, els treballadors van fer una segona vaga parcial dissabte, 2 d'abril, quan es va jugar el Barça-Madrid al Camp Nou. Les aturades més recents van ser el 26 i el 27 d'abril. I les properes ja estaven convocades per a finals de mes, de dilluns 30 fins dijous 2 de juny, coincidint en part amb el festival Primavera Sound.

El preacord que dijous podrien ratificar els treballadors del metro en dues assemblees, una al matí al Casinet d'Hostafrancs i l'altra a la tarda a la seu de la UGT a la Rambla, passa per desconvocar aquestes jornades de vaga i no convocar-ne cap altra fins al 31 de maig de 2017, el termini que empresa i sindicats es fixen per arribar a pactar el nou conveni. Mentrestant, es preveu un increment salarial de l'1 % a compte del nou acord, que suposaria des de ja uns 32 euros bruts al mes per a cada treballador. TMB també es compromet a substituir totes les baixes i cobrir les jubilacions. D'entrada, l'empresa contractarà immediatament 60 treballadors i farà que molts contractes parcials actuals passin a ser a temps complet.

Per a la presidenta de TMB és "un primer pas" per arribar a un conveni, l'inici de les negociacions. "Tant si tira endavant com si no, l'escenari és continuar negociant, no és un procés tancat i hem d'arribar a espais d'entesa", explica Vidal. Per a UGT, el preacord obre vies i possibilitats després de mesos d'estancament. "Suposa continuar negociant, avançar en el conveni col·lectiu, s'han tret del mig obstacles per la negociació", opina el secretari general d'UGT, Carlos González. Finalment, la CGT, més crítica, assegura que la signatura de l'acta no significa que hi hagi preacord. "No estem ni a favor ni en contra, ho traslladarem a l'assemblea de treballadors, qui decidiran si agafen aquesta oferta o es continua amb el calendari de vaga", apunta el portaveu de la CGT, Oscar Sánchez.