Nova jornada de vaga dels examinadors de trànsit

Entre juny i juliol han convocat 20 aturades per reclamar la pujada del complement específic

Els examinadors de trànsit han convocat 20 dies de vaga entre juny i juliol, per reclamar millores de les condicions laborals. Es tracta d'un fet que complicarà, i molt, les persones que tinguin previst treure's la part pràctica de l'examen de conduir a l'estiu. Aquest dilluns hi ha convocada una altra jornada de vaga i només hi ha mitja dotzena d'examinadors treballant a tota la ciutat.

El 2 de juny va ser la primera jornada de vaga que van portar a terme els examinadors de trànsit. Una jornada que va ser seguida pel 97 % dels examinadors de trànsit de Catalunya.  Aquesta setmana faran tres dies de vaga -dilluns, dimarts i dimecres-  per reclamar la pujada del complement específic, que asseguren que la Direcció General de Trànsit (DGT) els deu des de fa 10 anys. Es tracta d'un complement que a la majoria dels altres col·lectius de la plantilla de la DGT sí que els han anat apujant, però en canvi, als examinadors, no.

Dijous de la setmana passada hi va haver una trobada entre els sindicats i la DGT per acostar posicions i aturar la jornada de vaga. Però no es va arribar a cap acord. Segons els sindicats, la DGT es va negar a fer efectiu aquest complement específic. Asseguren que el director general de la DGT, Gregorio Serrano, va dir durant la reunió que "hi ha recursos suficients" per pagar el complement però "no hi ha cap voluntat política de fer-ho". 

Per això, els sindicats asseguren que després de 10 anys han decidit no creure's més promeses i passar a l'acció. Els treballadors exigeixen que se'ls pagui el complement pactat fa dos anys per compensar les condicions especials de la seva feina, sobretot, pel que fa a la seguretat. A la vegada, lamenten no tenir les condicions de treball "mínimes" regulades a la normativa de prevenció de riscos laborals.

Està previst que les aturades continuïn la setmana que ve, el 26, 27 i 28 de juny. A més el juliol hi ha convocat un total de 13 dies d'aturades, que són el 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 i 31.  A Catalunya hi ha 112 examinadors que fan 13 examens diaris. Un fet que suposa que cada dia de vaga s’anul·laran 1.456 proves. Això pot suposar un total de 29.120 proves anul·lades si es compleixen els 20 dies de vaga previstos. Aquest dilluns a Barcelona han treballat uns sis examinadors, la vaga ha estat seguida pel 95% de la plantilla.

DGT es planteja obrir places perquè militars puguin fer d'examinadors de trànsit

En la reunió de dijous, una de les mesures que va presentar la DGT és l'obertura de noves places d'examinadors. Tant les autoescoles com els examinadors fa temps que ho reclamen, ja que ja prèviament a les vagues hi havia llargues cues d'espera per pujar examen. Segons les primeres informacions, la DGT estaria negociant amb el Ministeri de Defensa la incorporació de personal de tropa i marineria com a examinador de trànsit.

Des d'UGT es mostren contents amb la mesura, ja que fa molt de temps que hi ha una manca d'examinadors arreu de l'Estat, però la desvinculen per complet de la vaga que estan portant a terme. Afirmen que des de la DGT se'ls va presentar aquesta mesura com una política de llarg termini i que malgrat ser favorable a la mesura això no canvia res respecte a la vaga, ja que aquesta és exclusivament per reclamar la pujada del complement específic.