La seqüela de ‘Victus’, ‘Vae victus’, arriba a les llibreries

Aquest dimecres ha arribat a les llibreries la seqüela de 'Victus', 'Vae victus', a través de l'editorial La Campana. El primer títol de Sánchez Piñol va ser tot un "best-seller": amb més de 250.000 exemplars venuts, va encapçalar les llistes per Sant Jordi de 2013 i s'ha traduït a 16 llengües. Aquesta continuació segueix les peripècies del protagonista, Martín Zuviría, just el dia després del setge a Barcelona, el 12 de setembre de 1714.

Albert Sánchez Piñol torna després de l'èxit rotund de 'Victus' amb una seqüela de la novel·la, que porta per títol 'Vae victus'. L'argument torna centrar-se en les peripècies de Martín Zuviría, just el dia després del setge a la ciutat de Barcelona, és a dir, el 12 de setembre de 1714. Es tracta d'un capítol de la història que, assegura Piñol, no s'ha tractat mai en una novel·la i del qual encara hi ha molts detalls que el gran públic no coneix, com per exemple, que els catalans no es van sotmetre als Borbons de manera immediata i que va existir una resistència de facto fins als voltants de 1725.

El llibre està dividit en quatre capítols que funcionen gairebé de manera autònoma però les històries es relliguen entre si. Gràcies a aquesta partició, Sánchez Piñol s'ha decidit a utilitzar les notes a peu de pàgina, que no va utilitzar en el primer títol per no fer-lo massa farragós. Ara, diu l'escriptor, el lector de 'Vae victus' podrà comprovar, amb aquestes anotacions, com tots els passatges del llibre estan basats en fets històrics.

Les lliçons d'història no acaben aquí i Piñol rescata per al gran públic la figura d'en Pere Joan Barceló, més conegut com a Carrasclet, una de les 10.000 persones que van fugir de Barcelona l'11 de setembre, que va formar un exèrcit a les muntanyes per intentar castigar els borbònics. A banda d'aquesta referència, 'Vae victus' ens fa viatjar fins als Estats Units, a Carolina del Sud, on el seu protagonista lluitarà al costat dels indis "yama" en contra dels soldats anglesos. Londres, Alemanya i fins i tot Nova Zelanda seran altres destinacions on es desenvoluparan les aventures de Martín Zuviría.

Des de les llibreries de barri, com l'Etcètera del Poblenou, viuen el fenomen amb interès. Saben que un títol de Sánchez Piñol és sempre sinònim d'èxit, però, a més, la novel·la és el que ells coneixen com un "long-seller": s'aparta de les novetats que s'obliden en un mes i es converteix en una obra que es va venent al llarg de l'any, un fet que, tal com estan les coses, els pot salvar part de la campanya de Nadal. Si segueix part de l'èxit de vendes de 'Victus', que a la llibreria es va situar en els 700 exemplars venuts, els llibreters poden respirar tranquils.