Investigadors de la UPF ideen un sistema per predir la disponibilitat del Bicing dos dies abans

Un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat un sistema que prediu la disponibilitat de les estacions del Bicing amb dos dies d'antelació. Les previsions s'elaboren a partir de dades obertes que tenen en compte la climatologia, les festes locals o la demografia dels barris.

Si sou usuaris del Bicing, potser us heu trobat algun cop una estació sense bicis o, ben al contrari, que no hi havia lloc on aparcar-la. Amb la premissa de resoldre aquestes situacions, Gabriel Martins va idear Bicintime, una aplicació que prediu la disponibilitat de les estacions de Bicing a partir de dades obertes. Amb aquest propotip com a punt de partida, Martins, juntament amb Boris Bellata i Simon Oechsner, han afinat el sistema.

Per elaborar les previsions dos dies abans, els investigadors han recollit i creuat dades climatològiques i del calendari de festes locals. També han comprovat que la proximitat de l'estació de Bicing amb el metro és un factor clau. L'equip també hi vol incorporar dades demogràfiques i el nombre d'empreses i escoles properes.

El pas següent és desenvolupar una aplicació perquè els usuaris puguin consultar les prediccions a través del telèfon intel·ligent i així planificar millor el desplaçament. L'equip de recerca considera que aquest sistema també pot ser últil per a l'Administració per calcular on cal recollir bicicletes abans que l'estació estigui completament plena o per decidir on es poden ubicar noves estacions.

Martins, Bellata i Oechsner presentaran el treball 'Predicting occupancy trends in Barcelona's bicycle service stations using Open Data' a l'"Intelligent Systems Conference", que tindrà lloc entre el 10 i l'11 de novembre a Londres. L'equip no descarta exportar el sistema a altres serveis de bicicletes de lloguer del món.