Una plataforma veïnal no vol que es construeixi un monestir a Sant Bernat Calbó

La plataforma Salvem la Repla proposa a l’Ajuntament que no es construeixi el monestir de la congregació francesa de l’Anyell a la plaça de Sant Bernat Calbó, al barri del Poblenou. En comptes de l’edifici religiós, que s’ha d’aixecar a l’espai que actualment ocupa l’església de Sant Bernat Calbó, demanen que s’ampliï la plaça i que el monestir es faci en algun altre lloc del barri.

Veïns, l’AMPA de l’Escola La Mar Bella i l’eix comercial integren aquesta plataforma, que va sorgir fa un mica més d’un any per intentar aconseguir que el centre del Poblenou tingui una gran plaça pública. Els passos que volen fer a partir d’ara és reunir-se amb el rector de l’església i amb representants de la congregació per expressar-los el desig que el monestir no es construeixi a la plaça. Començaran, també, a recollir signatures de suport per lliurar-les a l’alcalde al setembre.

L'església, afectada de carbonatació

El març de 2013, l'Arquebisbat de Barcelona va decidir enderrocar l'església de Sant Bernat Calbó, a causa del mal estat de l'estructura i l'alt cost de rehabilitar-la. Després de 56 anys, l’edifici està molt malmès a causa d’un greu deteriorament del formigó que ha desaparegut en alguns punts i amenaça amb despreniments de la façana. La proximitat amb el mar ha agreujat el problema de la carbonatació de l'edifici, dissenyat per Francesc Mitjans, el mateix arquitecte que va construir de manera simultània el Camp Nou.

L'Arquebisbat va decidir llavors arribar a un acord amb les Germanetes de l'Anyell, una comunitat establerta a Barcelona des de fa un quart de segle per cedir-los els terrenys per aixecar-hi un monestir. La història dels terrenys on s'hauria d'edificar el monestir és llarga i complexa. Originàriament, segons es pot llegir al portal Poblenou.org, eren uns terrenys privats i el 1952 es van requalificar com a sòl públic amb l’objectiu de construir-hi un edifici singular. Però aquesta construcció mai no va arribar perquè el capellà de la parròquia de Sant Bernat Calbó va enviar una carta a l’alcalde de Barcelona per demanar que es substituís la construcció d’aquest edifici públic per instal·lar-hi la parròquia de Sant Bernat Calbó. L’església es va inaugurar l’1 de novembre de 1957, un mes i mig després de la gran obra de Mitjans, el Camp Nou.