Una aplicació de mòbil per superposar la imatge actual i la de fa un segle

Descobrir una postal antiga d'un indret o monument de Barcelona i veure com és ara aquell lloc. Això és el que l'aplicació per a mòbils Barcelona Ahir i Avui permet fer en més de 150 racons de la ciutat. El programa avisa l'usuari quan es troba a prop d'un d'aquests llocs i, un cop allà, permet superposar en pantalla la imatge antiga i la de la càmera.

L'aplicació està disponible des de l'abril i es pot descarregar per 1,59 euros tant a dispositius Apple com Android. Ha estat desenvolupada per l'empresa francesa Geoquestour, que des de fa dos anys ofereix una aplicació similar per veure imatges antigues de París. Després van fer el mateix per a Nantes, Metz i Mont-real. Per a la versió barcelonina, s'han associat amb el creador del web Fotos de Barcelona, Ugo Manzoni.

Un cop descarregada, l'aplicació pot funcionar en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) per facilitar-ne l'ús per part dels turistes que vulguin conèixer el passat de la ciutat. D'aquesta manera, Manzoni espera donar a conèixer una part del seu fons de milers d'imatges antigues de Barcelona. Les 150 que estan disponibles a l'aplicació van acompanyades de la fotografia que ell mateix ha fet durant els darrers anys des del mateix lloc que en el seu dia va trepitjar Àngel Toldrà Viazo o Lucien Roisin. L'usuari de l'aplicació pot ser guiat per GPS fins a aquest mateix punt i comparar les imatges amb la realitat.