Un robot dinosaure, el millor amic dels infants al Sant Joan de Déu

L'Hospital Sant Joan de Déu disposa d'una particular ajuda per tranquil·litzar els infants, ajudar-los a relaxar-se i millorar-ne les capacitats comunicatives. Es tracta d'uns dinosaures robot amb una programació complexa que els fa capaços de respondre a una gran varietat d'estímuls i, fins i tot, d'aprendre i evolucionar. Aquesta capacitat els fa útils en diversos àmbits de l'hospital.

Fa aproximadament quatre anys que l'Hospital Sant Joan de Déu, amb col·laboració amb la Salle i la UPC, van iniciar un projecte innovador: introduir robots mascota en l'àmbit sanitari. La idea era veure com reaccionaven els nens a aquestes joguines, que, gràcies a l'evolució tecnològica, tenen cada vegada comportaments més similars als d'un ésser viu.

Durant tot aquest temps, s'han provat diversos models i prototips de robot. El que més èxit ha tingut ha estat l'anomenat Pleo, un robot comercial japonès. Els seus moviments són ultrarealistes i la seva programació és tan complexa que permet, fins i tot, que el robot aprengui nous comportaments i canviï d'actitud a mesura que passen els dies. Quan s'inicia per primera vegada, per exemple, es comporta com un nounat i reclama atenció constant.

Gràcies a això, els nens de seguida queden captivats pel robot dinosaure. Això els fa d'allò més útils en situacions de tensió o per rebaixar els nervis de cara a una intervenció. També serveix per millorar les capacitats comunicatives dels infants. "Els nens veuen el robot com un ésser vulnerable i s'hi identifiquen", explica Miguel García, infermer de l'Hospital Sant Joan de Déu. "El cuiden, l'alimenten, i, a poc a poc, van obrint-se i millorant les seves capacitats comunicatives", afegeix.

Iniciativa conjunta entre l'Hospital Sant Joan de Déu, la Salle i la UPC

El programa del qual els dinosaures robot formen part és una iniciativa conjunta de l'Hospital Sant Joan de Déu, la Salle i la UPC en evolució contínua. Ara busquen fer un pas més i estan dissenyant un nou robot capaç de monitoritzar la salut del pacient mitjançant sensors. Aquest nou robot es dirà Coco i tindrà forma de tortuga. "Podria detectar els nivells d'ansietat del pacient, per exemple, mitjançant una càmera que captaria el color de la pell, o un micròfon que captaria els sons que emet", explica Jordi Albó, enginyer de la Salle, que s'encarrega de repensar i dissenyar millores per als robots mascota.

Un parc juràssic a l'hospital

L'Hospital Sant Joan de Déu busca ara finançament per dur a terme un parc juràssic dins del recinte. Es tractaria d'un espai, ambientat com una selva, amb una trentena de dinosaures robot. La idea és que cadascun dels robots estigui assignat a un infant pacient perquè el cuidi i participi en el seu aprenentatge. Al mateix temps, el pacient es podria relacionar amb altres nens.