Un miler de persones desembarquen a Barcelona en contra de l’ERO d’Ercros a Flix

L’ERO a la fàbrica electroquímica de Flix comportarà l’acomiadament de 156 treballadors d’Ercros i d'uns 80 treballadors d’empreses auxiliars. Un miler de persones s’han manifestat davant la seu d’Ercros, a la Diagonal, pel que això suposarà per al futur d’un poble de menys de 4.000 habitants.

Aquest dilluns, cap a les 10 del matí, 16 autocars procedents de Flix, a la Ribera d’Ebre, han transportat un miler de persones fins a les oficines centrals d’Ercros, a la Diagonal. Cap a les 11 hores han tallat l'accés a la ciutat per la Diagonal i s'han produït afectacions de la circulació d'autobusos i del Tram.


La intenció dels concentrats és que les protestes davant la seu d'Ercros es mantinguin fins a primera hora de la tarda. De moment, els representants de la plantilla no s'han pogut reunir amb cap responsable de la direcció d'Ercros, encara que sí que els rebrà el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Un cop arribin a Flix se celebrarà allà una assemblea per decidir les noves mobilitzacions.

L’ERO que l’empresa química pretén impulsar tindria “efectes demolidors per al poble”, segons ha afirmat Marc Mur, alcalde flixanco. Es preveu acomiadar 156 dels 207 treballadors de la planta.

Els manifestants han tirat ous i restes de sorra, provinent dels contorns de la fàbrica. També protesten pequè Ercros deixa 30 hectàrees de sòls contaminats i una muntanya de 700 tones de residus tòxics al riu Ebre.

Els Armats de Flix, l'Associació de Comerciants, la Joventut Esportiva, l'Institut Enric Grau Fontseré, l'Orfeó de Flix i altres organismes i intitucions de la població han deixat pancartes enfront de l'edifici d'Ercros.

Mentre tres quartes parts de la població es manifestaven a les oficines de la Diagonal, a la població de la Ribera d’Ebre els comerços i les entitats bancàries han tancat en senyal de protesta. La companyia només funciona amb serveis mínims i amb aquest context, Flix és, aquest dilluns, un poble fantasma.

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha confiat que la Generalitat es posi "del costat de la gent de Flix i no de l'empresa", representants d'ERC com Joan Tardà i Lluís Salvador i el diputat del PSC Xavier Sabaté també s'han unit a la mobilització.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, ha subratllat que Ercros "prefereix" traslladar la negociació a Madrid i això dificulta que la Generalitat trobi alternatives laborals a aquests acomiadaments.

La majoria dels habitants de Flix treballen a la química o la central nuclear de la població veïna, Ascó, i veuen com el motor de la seva economia té data de caducitat. Des que es va anunciar l’ERO, la població ha fet molts actes de protesta, com el de divendres, en què es va tallar la circulació de la C-12 de pas per la població. També es va interrompre la circulació ferroviària de Renfe i es va impedir l’entrada de camions a les instal·lacions de la fàbrica.

Aquest divendres, 1 de març, es van reunir representants dels treballadors amb alts càrrecs d’Ercros a Madrid, però no van arribar a cap acord. Aquesta setmana està prevista una nova reunió .

Representats de l’Ajuntament i alguns treballadors van rebre el suport de diferents representats polítics i van assistir al Ple del Parlament, el 27 de febrer.