La Universitat de Barcelona proposa apadrinar llibres per preservar el patrimoni

Amb l'objectiu de conservar el patrimoni de la biblioteca, la Universitat de Barcelona ha posat en marxa la campanya "Apadrina un document", a partir de 50 €. Es tracta de participar en el procés de restauració i digitalització de, per exemple, la primera edició de 'Diàleg', de Galileo Galilei, de 1632. El xef Joan Roca o l'expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall són alguns dels primers padrins del projecte.

Mitjançant aquest formulari, el padrí pot escollir participar en la neteja, restauració, enquadernació i digitalització de diversos exemplars: des d'un llibre de 1617 com 'Los trabajos de Persiles y Sigismunda', de Miguel de Cervantes, fins a la còpia manuscrita de 'Cercapou', un document de Francesc Eiximenis del segle XV. La UB proposa diferents modalitats d'apadrinament (estàndard, obsequi o donació anònima) i, de moment, ja hi ha força documents que tenen padrí.

Tots els qui hi col·laborin rebran una còpia digital privada del document apadrinat, si s'ha pagat la restauració completa; un conjunt de productes de marxandatge amb motius artístics del fons patrimonial del CRAI, i també tindran la possibilitat de visitar el CRAI (Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació) Biblioteca de Reserva i el CRAI Taller de restauració. En el cas de les donacions anònimes, es lliurarà un certificat de col·laboració empresarial, mitjançant el qual es podrà aplicar una deducció en el proper exercici de la declaració de la renda.

El 30% dels llibres necessiten restauració

Dels 150.000 llibres de la col·lecció històrica de la Universitat de Barcelona es calcula que el 30% necessiten una restauració. Són documents impresos entre el segle XV i el 1820 que, en alguns casos, estan deteriorats. "Són documents molt sensibles a la humitat, els fongs i els petits insectes del paper", explica la doctora Carina Rey, responsable acadèmica del fons. La UB també disposa d'una de les col·leccions de manuscrits i incunables més important d'Espanya, amb més de 3.100 exemplars.