Trobada de científics i aficionats a l’astronomia al CosmoCaixa

Més d'un centenar de científics de tota Europa i al voltant de 200 fans de l'astronomia es reuneixen en el 32è Simposi Europeu de Projectes d'Ocultació de Barcelona al CosmoCaixa durant aquest cap de setmana. La trobada tractarà de seguir desenvolupant tècniques més precises per les investigacions amb ocultacions.

Les ocultacions poden determinar amb grandíssima precisió la posició d'un astre en relació amb un altre, i a determinar-ne les dimensions, les formes, les atmosferes, entre d'altres aspectes. Per això, la organització del simposi i els seus participants esperen seguir poder avançant amb les tècniques que utilitzen i aconseguir nous progressos astronòmics. Per exemple, gràcies a l'ocultació han pogut saber com és "l'estratosfera" de Júpiter o el seu nucli. I, de fet, s'espera que amb aquests estudis es puguin atenuar les repercussions de la col·lisió d'asteroides com va ocórrer a Rússia, a principis d'any, quan l'impacte d'un meteorit va provocar més d'un miler de ferits i una despesa de 30 milions de dòlars.

És la primera vegada que el Simposi Europeu de Projectes d'Ocultació se celebra a Barcelona, i la segona a Catalunya. La reunió s'organitza a diferents localitats d'Europa ininterrompudament des de 1981. L'ultima edició va ser a Pescara (Itàlia) on es va avançar en el càlcul del diàmetre de les estrelles, que s'espera que en l'edició d'enguany s'acabi de desenvolupar.

Obert als aficionats

Han estat molts els qui han aprofitat l'esdeveniment per participar-hi com a aficionats. Els astrònoms reunits han organitzat una nit especial d'observació astronòmica al CosmoCaixa que des de primera hora ha tingut força èxit. Un públic que ha estat sobretot familiar, amb molts infants esperant veure les constel·lacions. El mal temps, però, ha impedit fer l'observació com estava planejada.

Finalment, els astrònoms han aprofitat la trobada per ensenyar vídeos i imatges d'astres que havien copsat setmanes abans. També hi ha qui ha aprofitat per aprendre a fer servir una carta celeste o com fer funcionar els telescopis.

Tot i que avui, amb els núvols, no ha estat possible, durant el mes d'agost es poden observar tots els planetes: Venus i Saturn, a primera hora de la matinada; Mart i Júpiter, a última hora; Mercuri, a principi de mes, amb dificultat a la matinada, i  a finals de mes, al vespre, encara que també difícilment i Urà i Neptú, durant tota la nit.

El passat 12 d'agost va ser un dels moments més esperats pels aficionats a l'astronomia, la pluja d'estrelles de les Perseides. Només calia allunyar-se del centre urbà, en un espai fosc i amb un gran camp de visió del cel. A Barcelona, va ser molt difícil poder gaudir de la pluja d'estrelles a causa de la contaminació lumínica.

Pels qui, malgrat tot, s'han quedat amb les ganes de poder veure els astres hi haurà una nova oportunitat. Serà el dia 21 de setembre, el dissabte de les festes de la Mercè, també al CosmoCaixa.