La Trinitat Vella estrenarà el 2018 un centre de serveis socials i un casal d’entitats

L’edifici, juntament amb altres equipaments, formarà el complex Porta Trinitat

El nou Casal d'Entitats i Centre de Serveis Socials de la Trinitat Vella es convertirà l'any 2018 en el primer dels equipaments de la zona de Porta Trinitat. L'edifici es construirà a la parcel·la situada a la plaça de Josep Andreu Abelló, que actualment està habilitada com a pàrquing de cotxes. Serà un edifici d'aspecte senzill però altament sostenible. El nou edifici tindrà entre 2.100 i 2.500 metres quadrats i disposarà d'una planta baixa i tres plantes més.

A la planta baixa s'hi ubicaran un gran rebedor, un bar i una sala d'actes amb capacitat per a 150 persones. Les plantes superiors serviran per encabir-hi els despatxos i sales de Serveis Socials, els espais per a les entitats veïnals i socials, tallers de gran capacitat i bucs d'’assaig. També s'urbanitzarà la part exterior de l'edifici, uns 1.500 metres quadrats en total. El pressupost global superarà els 4,6 milions d'euros i formarà part d'un complex d'altres edificis anomenat Porta Trinitat, que contindrà habitatges dotacionals, residències per a gent gran i per a joves. Per això, la forma i l'estètica de l'edifici seran sòbries ja que la peça no hauria de desentonar de la resta del conjunt.

Un edifici cúbic i sostenible
El nou Casal d'Entitats i Centre de Serveis Socials tindrà una forma cúbica. El projecte de l'estudi Haz Arquitectura preveu construir un equipament altament sostenible, el que es coneix com a edifici zero. Segons l'arquitecte responsable del projecte, Carolina Veuter, "zero vol dir que proposem materials sostenibles de petjada ecològica zero". També s'hi instal·laran plaques fotovoltaiques i una estructura que permet la ventilació creuada.

El disseny s'ha concebut, segons l'estudi d'arquitectes, partint del concepte tradicional d'edifici mediterrani, és a dir, "càlid a l'hivern i fred a l'estiu, fet amb materials de fusta amb control de desforestació i l'ús de forjats". De fet, tots els espais de l'edifici estan configurats al voltant d'un únic nucli vertical que conté dos patis. Totes les circulacions horitzontals es fan al voltant i rebran llum natural d'aquests patis. L'estructura principal serà metàl·lica, dissenyada i manipulada a taller i muntada a obra cargolada, reduint temps i minimitzant els residus durant la construcció. S'aposta pel muntatge en sec, i la garantia d'un material renovable i sostenible com és la fusta i amb petjada de CO2 nul·la.

L'estudi Haz Arquitectura té encara quatre mesos de feina per davant per enllestir el projecte executiu del nou equipament. Durant aquest temps, caldrà fer alguna modificació del projecte inicial, com per exemple incorporar un espai destinat a acollir el Punt d'Informació i Atenció a la Dona (PIAD) de la Trinitat Vella. Es preveu que el termini de construcció de l'equipament durarà uns 15 mesos.

Haz Arquitectura és un estudi d'arquitectura amb 20 anys d'experiència. Actualment, hi treballen quatre professionals, tot i que n'havien arribat a ser una dotzena. Tenen experiència en projectes d'obra pública, sobretot en la construcció de centres d'atenció primària, escoles i edificis d'oficines. A Barcelona han desenvolupat majoritàriament projectes de rehabilitació d'edificis. Són els responsables, entre d'altres, de la remodelació de l'edifici de la via Laietana on s'ubicaven antigament els jutjats de primera instància. Un dels grans projectes que aquest estudi ha signat darrerament és el projecte de l'Estadi Nacional d'Andorra, que inclou la construcció d'un camp de futbol i de rugbi.