Els Tres Tombs de Sant Antoni omplen el barri de caramels i animals

Sant Antoni ha celebrat aquest dissabte la cavalcada dels Tres Tombs, tot i que ja fa dies que el barri està de Festa Major. Els carruatges i muntadors han sortit a les 11 h per recórrer els carrers del centre i llançar al públic centenars de caramels. Durant el seguici, també ha pres protagonisme la benedicció dels animals de companyia, que es fa davant de l'església Escolàpies i a la qual assisteix bona part del veïnat.

Es tracta de l'edició 191 dels Tres Tombs de Sant Antoni, una festa molt antiga que, des de 2007, organitza la Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona. L'esdeveniment ha arrencat oficialment a les 10.45 h amb la lectura del pregó a càrrec de la cantant Lucrecia. Seguidament, s'ha fet el lliurament de banderes als participants i a les 11 h ha arrencat la cavalcada.

Hi han participat un gran número de carrosses, entre la del RCD Espanyol, amb mascota inclosa.

El recorregut ha començat al carrer de Calàbria i ha continuat per Floridablanca, passant per la plaça de la Universitat i la Rambla, en sentit ascendent i descendent, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Com sempre, el seguici ha provocat talls de trànsit i algunes parades d'autobús han quedat anul·lades. Tal com informava TMB al matí, les restriccions de la circulació s'han allargat fins les 14 h.

Durant la cavalcada, també s'ha fet una parada davant l'església Escolàpies per beneir els animals de companyia. Aquest és un dels punts àlgids del seguici i que molts veïns esperen amb il·lusió. Segons mana la tradició, el mossèn beneeix els animals per protegir-los de malalties durant tot l'any. De fet, la d'avui és la segona benedicció d'animals que es fa en el marc de la Festa Major de Sant Antoni, perquè el mossèn ja ho va fer també diumenge passat, dia de Sant Antoni Abat. A la benedicció les famílies han portat gossos i conills, entre d'altres animals.

Els Tres Tombs se celebrava antigament coincidint amb el dia de Sant Antoni Abat per honorar els gremis de carreters, cotxers, traginers i llogaters de mules, tots ells, el transport de mercaderies de l'època. Fins als anys 30 del segle XIX, aquests gremis eren els encarregats de la desfilada a Barcelona, però més endavant van ser tots els veïns els que van heretar la celebració.

El 2007, però, diverses entitats de Sant Antoni es van fer càrrec dels Tres Tombs perquè deien que la tradició ja no lluïa a causa dels problemes econòmics i d'organització. Així va sorgir la Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona, que aplega quatre entitats: la Germandat de Sant Antoni Abat de Barcelona, L’Arca de Noe, l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni i Sant Antoni Comerç.

La federació va recuperar la formació tradicional de muntadors dels Tres Tombs, que es composa per un capità de colla, un abanderat amb la bandera de la Germandat i dos cordonistes, un abanderat amb la bandera de Santa Eulàlia i altres dos cordonistes, i la resta de seguici de 17 muntadors i els carruatges.