Torna ‘Grand Prix a la muntanya dels invents’, un film que va marcar una generació

L'any 1975 es va estrenar a Noruega una pel·lícula d'animació, duta a terme amb la tècnica de l'"stop motion", que va esdevenir icònica per a tota una generació. A Catalunya va arribar a principis dels 80 amb el nom de 'Grand Prix a la muntanya dels invents'. L'èxit va ser rotund i són molts els que encara recorden amb estima aquella cinta. Ara, 40 anys després, la distribuïdora Pack Màgic ha decidit tornar-la a dur a la gran pantalla. S'estrenarà aquest cap de setmana als Cinemes Girona.

'Grand Prix a la muntanya dels invents' narra la història de Reodor Felgen, un avi inventor que viu en una granja al cim d'una muntanya amb els seus amics, en Sonny i el mussol Lambert. Un antic ajudant seu li roba els plànols d'un motor revolucionari amb la intenció de fer-lo servir en un gran premi de Fórmula 1. En Reodor decideix plantar-li cara i construeix el Tempo Giggante, el millor cotxe de carreres de la història.

La pel·lícula es va fer a Noruega i és encara ara la cinta més vista en aquest país nòrdic. Dur-la a terme va ser una tasca titànica. El director, Ivo Caprino, va necessitar dos anys per acabar-la. Avançava a un ritme de quatre segons de metratge al dia.

Una pel·lícula que va marcar una generació

A Catalunya el film va arribar a principis dels 80. Va ser tot un èxit i va estar mesos en cartellera. Molts nens de l'època, ara adults d'entre 40 i 50 anys, recorden la cinta amb entusiasme. És per això que la distribuïdora Pack Màgic va decidir recuperar-la i tornar-la al cinema. Van considerar que els nens d'avui dia sabrien apreciar-la.

"És una pel·lícula que, de tan llunyana que és, sembla nova. Ara els nens estan més acostumats al 3D però això no vol dir que quan els proposes formats que vénen d'un altre imaginari, d'altres tècniques plàstiques, no quedin fascinats". Marta Nieto, Pack Màgic.

Arqueologia fílmica

Recuperar la cinta amb una qualitat suficient per projectar-la al cinema no ha estat tasca fàcil per a Pack Màgic. Feia temps que la idea els rondava pel cap però no va ser fins que els descendents del director del film van remasteritzar la pel·lícula que van decidir intentar-ho. En van aconseguir unes còpies però eren en noruec. Per aconseguir el doblatge en català van contactar amb el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. Per sort, allà en conservaven cintes en 35 mil·límetres, que incloïen la pista de so en català i en prou bon estat. Sincronitzant aquest àudio amb la imatge de la pel·lícula remasteritzada van aconseguir, per fi, la còpia digital que necessitaven.

A BTV la nit i el dia de Reis

BTV col·labora amb Pack Màgic i ha decidit difondre la cinta remasteritzada a la televisió. L'emetrà la nit i el dia de Reis d'aquest proper any.