Les terrasses de la rambla del Poblenou tindran entre 4 i 12 taules

El govern municipal ha aprovat definitivament l'ordenació de les terrasses de la rambla del Poblenou. Després d'un any i mig de negociacions amb veïns i restauradors, l'Ajuntament ha decidit deixar 445 taules al llarg de tota la rambla, 24 menys de les que hi ha. La reducció no és tan important com s'havia plantejat, però afectarà especialment les terrasses més grans, perquè no podran passar de les 12 taules. Establiments com l'emblemàtica orxateria El Tío Che, que en tenia 25, diuen que deixaran de ser viables.

La Comissió de Govern ha donat l'últim vistiplau a l'ordenació singular de les terrasses de la rambla del Poblenou que des de juliol de l'any passat s'havia debatut amb els veïns i hostalers afectats. Finalment el nombre màxim de taules que es podran instal·lar al llarg de la rambla, des de la Gran Via fins al passeig de Calvell, serà de 445. Això són 42 taules per cada 100 metres lineals de rambla, comptant-hi els xamfrans dels carrers que la creuen. Al passeig central, totes les terrasses se situaran a la banda Besòs (com fins ara) i n'ocuparan com a màxim el 40 % de l'amplada. A més, per garantir el pas dels vianants amb comoditat per aquest passeig, se n'alliberaran els encreuaments, la part central de cada tram i els espais que donen a passatges, carrers o edificis d'interès.

Des de l'Ajuntament i el districte de Sant Martí asseguren que han treballat molt per aconseguir "el màxim consens possible" abans de tirar endavant aquesta ordenació. Certament, els responsables municipals s'han reunit en diverses ocasions amb representants de la plataforma Fem Rambla, l'Associació de Veïns del Poblenou o l'Associació d’Hostaleria de la Rambla del Poblenou, per citar només els exemples més representatius. Aquesta mateixa setmana s'han vist per comunicar-los que ja havien resolt les al·legacions presentades. El projecte inicial preveia que s'haurien de retirar prop de 130 taules només al tram de la rambla que queda per sota del carrer de Pere IV, segons va transcendir a l'abril, quan molts bars i restaurants van arribar a organitzar una vaga de terrasses. Finalment, en aquesta part de la rambla més propera al mar només caldrà treure un total de 64 taules. Al gràfic següent es pot veure, tram per tram, les taules que es guanyen o es perden.

Al juny, quan la Comissió Tècnica de Terrasses va informar favorablement d'aquesta ordenació, es parlava de 524 taules a tota la rambla, força més de les que ja s'havien concedit, tot i que ja s'advertia que en alguns trams caldria treure'n. Ara, quan tots els establiments presentin les seves peticions de terrasses de cara a l'any vinent, l'Ajuntament les ordenarà i ajustarà a la nova normativa. Quan la demanda superi la densitat establerta de 42 taules per cada 100 metres, s'assignarà una terrassa mínima de quatre taules a cada bar i restaurant i se sortejaran les taules restants (en mòduls de dues) fins arribar a aquest límit, tenint en compte l'aforament de l'interior de cada local. En tot cas, cap establiment podrà tenir més de 12 taules de terrassa.

Aquestes limitacions per tram i establiment també s'han suavitzat respecte a la proposta del juny, quan es deia que les terrasses tindrien entre sis i vuit taules. Però continua preocupant molt als propietaris de les terrasses més grans. Tere Moreno, de l'orxateria El Tío Che, assegura que si li treuen la meitat de les taules que té al carrer haurà de tancar o vendre l'establiment a algú altre. "Se m'estan acabant les forces", adverteix la Tere, quarta generació de la família que ha regentat aquesta orxateria des de 1912. Argumenta que, quan ells van posar la terrassa a la rambla, el Poblenou era molt diferent i no hi havia cap turista. No troba just que els bars que han obert fa poc puguin tenir la mateixa terrassa que ella, un establiment emblemàtic amb un local fet obrador i on no hi caben més de quatre taules.

En canvi, els propietaris d'aquests altres bars i restaurants celebren que la rambla es reguli de forma que tots puguin tenir-hi la seva terrassa. N'hi ha que porten anys demanant-la i no els la concedeixen perquè l'espai que tenen davant està ocupat per l'establiment del costat. "Hem de poder treballar tots", reclama Arnau Gómez, propietari del restaurant Dehesa Santa María. La nova ordenació singular, que començarà a implantar-se de cara a l'any vinent, els ho permetrà. Ara només faltarà veure com es reparteixen les taules entre uns i altres establiments i com afecta la reducció als propietaris de les terrasses més grans.