The Black Lion, el pub anglès més antic de Barcelona, abaixarà la persiana l’11 de març

The Black Lion va obrir les portes el 1964 perquè la colònia anglesa de les Corts se sentís més acollida estant lluny de casa. Des de llavors, les seves parets vermelles i negres han vist de tot: música en directe, molt futbol i grans festes. Fins i tot artistes com Gato Pérez i de la Nova Cançó, com Ovidi Montllor, eren tastadors habituals de les cerveses del pub. El propietari del local ha apujat el lloguer a uns límits que el propietari de The Black Lion assegura que no es pot permetre i es veu obligat a tancar el pròxim 11 de març.

Es tracta del pub anglès més antic de Barcelona i de tot l'estat. Inicialment anomenat Red Lion, The Black Lion ha viscut de tot. I és que 53 anys donen per molt. Tot va començar quan un anglès de cognom Robin (no se'n sap gaire més) va fundar un pub tal com el recordava de la seva enyorada Anglaterra. Els compatriotes que vivien a la ciutat l'utilitzaven com a punt de trobada per beure una cervesa havent treballat. Més endavant s'hi van afegir també artistes com Gato Pérez i de la Nova Cançó, com Ovidi Montllor i Maria del Mar Bonet. L'amo actual del bar, Jofre Pruna, recorda com un client explicava que van haver d'anar a buscar un piano a Lesseps "perquè Tete Montoliu pogués tocar aquí".

Aquesta condició de local clandestí i obscur que tan havia atret els artistes també va captivar les parelles que buscaven intimitat. "Eren les dècades dels 60 i 70 i hi havia certes coses que no es podien fer al carrer", explica en Jofre. L'ambient es va anar degradant i als anys 80 The Black Lion va esdevenir un lloc on "experimentar i descobrir les drogues".

Actualment el bar és la seu de l'única penya de l'Athletic Club de Bilbao, la Lehoi Beltz (que vol dir "lleó negre" en euskera). Per aquest motiu el pub s'omple quan l'equip basc juga algun partit. Els membres de la penya ja estan buscant un nou lloc per reunir-se i animar el seu equip.

En Jofre va adquirir el bar l'any 2008, just amb l'esclat de la crisi financera. Per aquest motiu van arribar a un acord amb el propietari del local per tenir una certa reducció del preu del lloguer tenint en compte la situació econòmica que es vivia. Fa uns mesos però, el propietari va decidir augmentar el preu del lloguer i això, sumat amb tots els impostos, donava un total de més de 1.800 €,una quantitat que, segons en Jofre, "està molt per sobre del preu de mercat" i fa que el negoci passi a ser "inviable".

"Un local com aquest en aquest carrer està valorat en 800 € lliure d'impostos", lamenta el propietari de the Black Lyon, qui estaria disposat a pagar 1.350 € al mes per conservar el pub. "Entenem que el propietari d'un local augmenti el lloguer si té la certesa que algú altre el pagarà", explica en Jofre, "però no tenim aquesta certesa, creiem que el local es quedarà buit com tants altres de la ciutat". Recorda negocis que van haver de tancar i el lloc dels quals no ha ocupat ningú, com El Indio o la pastisseria Boages, a la qual "l'únic que li ha passat en aquell local és que fa dos anys que està tancat". En Jofre tem que The Black Lyon sigui només un exemple més d'una tendència de la ciutat. "Les propietats estan expulsant els negocis de Barcelona", lamenta.