El termini d’acollida de refugiats s’esgota i les entitats redoblen la pressió

La campanya “#VeniuJa” marca el compte enrere fins al 26 de setembre, en què Espanya hauria d’haver reubicat 15.888 persones

Més de 50 entitats i ONG han engegat, aquest dimecres, un comptador simbòlic per fer pressió al Govern espanyol i marcar els dies que falten perquè s'esgoti el termini fixat per la Unió Europea en matèria d'acollida de refugiats. La campanya emplaça a tothom qui ho vulgui a compartir el comptador a través de les xarxes socials i proposa emplaçar-lo en actes populars perquè la ciutadania el tingui present.

L'acte de presentació de "#VeniuJa" s'ha celebrat aquest dimecres a la tarda a tocar del Comptador de la Vergonya, que des del juny del 2016 marca les persones que han mort al Mediterrani tractant d'arribar a Europa per fugir de la guerra de Síria. Les entitats que hi participen, entre les quals hi ha laFede, Oxfam Intermón i Casa nostra, casa vostra, s'han unit entorn de papers amb els noms escrits de les persones pendents de ser acollides a l'Estat. 

Un 7,5 % dels refugiats compromesos

Espanya ha acceptat acollir 15.888 persones que actualment viuen en camps de refugiats d'Itàlia i Grècia. És la quota de reubicació, que finalitza el 26 de setembre del 2017. A més, abans del 20 de juny haurien d'haver arribat a l'estat 1.499 persones més reassentades des de Turquia i el Líban. De moment, només n'han arribat 1.300, el que representa un 7,5 % del total.
Per la seva banda, l'entitat Stop Mare Mortum ascendeix el compromís del Govern espanyol a més de 19.000 persones i va anunciar a finals d'abril que iniciava un procediment legal per exigir el compliment de les quotes.

Durant una connexió en directe pel programa 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, el director d'Oxfam-Intermon a Catalunya, Francesc Mateu, s'ha mostrat optimista respecte l'assoliment dels compromisos del govern espanyol. "La pressió d'aquí al setembre serà tan gran que no els quedarà alternativa", ha assegurat, "estic segur que en els propers 3 o 4 mesos arribaran moltíssims més refugiats dels que han arribat fins ara".

Escolteu-ho aquí: