Els usuaris del metro afronten el tercer dilluns de vaga

L’enroc de les negociacions no fa preveure una solució a curt termini

Res no ha canviat en les negociacions entre TMB i els treballadors i, per tant, aquest dilluns hi torna a haver vaga parcial al metro. És el tercer dilluns d'aturades a causa del conflicte laboral obert per pactar el nou conveni col·lectiu. Mentre que l'empresa considera que ofereix una proposta de màxims, per als empleats l'oferta es queda curta.

La consigna torna a ser clara: evitar l'ús del metro durant les franges d'aturada, perquè els serveis mínims decretats són insuficients per absorbir el volum de passatgers habitual d'un dilluns qualsevol. Les alteracions tornen a estar repartides en els tres torns laborals: de 7 a 9 h, de 16 a 18 h i de 20.30 a 22.30 h. El Departament de Treball manté els serveis mínims decretats per a les dues jornades d'aturades anteriors; és a dir, en les franges del matí i la tarda, hi haurà un 40 % del servei habitual i el percentatge encara serà més baix en l'última franja, a la nit, quan només circularan dos de cada 10 trens.

El conflicte laboral obert entre TMB i treballadors ja fa temps que s'arrossega. Les dues parts no aconsegueixen acordar un nou conveni col·lectiu i en les últimes reunions entre les parts, s'ha constatat el bloqueig de les converses. L'empresa considera que la seva proposta de conveni és de màxims i mostra un "esforç d'aproximació a les demandes laborals dels treballadors". En canvi, per al comitè d'empresa és un document que es queda curt i no dona resposta a aspectes primordials per a la plantilla. Per això no l'han dut a l'assemblea per sotmetre'l a votació, cosa que lamenta TMB, que demana "donar veu a la plantilla, perquè valori un conveni que afavoriria els treballadors". Per tant, de moment, no hi ha la previsió a curt termini que es pugui desconvocar aquesta vaga parcial i indefinida al metro.