El buc Clara Campoamor ja treballa a tres milles del port en l’operatiu de rescat

La immersió d’un robot submarí aquesta nit ha de facilitar les tasques de recerca dels dos pescadors desapareguts

Els equips de rescat mantenen les tasques de recerca dels dos tripulants d'El Fairell, el pesquer enfonsat aquest dilluns a 5,5 km de la costa de Barcelona després de xocar amb un vaixell mercant rus. Dimecres al vespre ha sortit del port el vaixell Clara Campoamor, de Salvament Marítim, per treballar en el rescat amb un robot submarí. Paral·lelament, els dos supervivents de l'accident han declarat com a testimonis a les dependències de la Guàrdia Civil.

Per tercer dia consecutiu ha continuat l'operatiu de recerca dels dos tripulants desapareguts d'El Fairell, un home marroquí de 34 anys i un home de nacionalitat senegalesa de 37. Hi han treballat un helicòpter, nombroses embarcacions de Salvament Marítim, la Generalitat i diversos pesquers. S'hi ha afegit a la tarda el buc Clara Campoamor, que ha salpat del port a les vuit per fer una inspecció submarina del vaixell pesquer, enfonsat a 170 metres de profunditat, amb el robot Comanche.

El ROV -les sigles en anglès de vehicle operat remotament- té capacitat per davallar fins a 1.000 metres de profunditat i s'ha traslladat a Barcelona des de la Corunya per treballar en el dispositiu a bord del Clara Campoamor. Precisament, la instal·lació del robot al vaixell és un procés complex que ha durat unes 15 hores. Un cop col·locada ja es podia començar amb les tasques d'exploració de la zona, que lidera el ROV Comanche mitjançant tres càmeres, a més de diversos sensors de localització submarina i mesurament de la profunditat.

La investigació, en marxa

Paral·lelament aquest dimecres al matí l'equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil ha pres declaració als dos pescadors supervivents de l'accident, el patró i el mariner, que van ser rescatats pel vaixell rus després del xoc. Els tripulants del mercant van declarar dilluns com a testimonis. Preventivament i mentre es continuen les investigacions del sinistre, el vaixell mercant rus es manté retingut al port.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha expressat el seu suport i solidaritat a la comunitat de pescadors i als familiars i companys dels desapareguts i les víctimes.