‘Temps de rates’, un llibre inspirat en la Verneda, guanya el Premi Crims de Tinta

Per l’autor, l’escriptor Marc Moreno, la novel·la negra és una eina per fer denúncia social de la realitat dels barris

Marc Moreno és el guanyador de la darrera edició del Premi Crims de Tinta, que organitza l'editorial RBA i està vinculat al festival BCNegra. Ha estat guardonat per la novel·la ‘Temps de rates', una història que transcorre al barri de la Verneda i la Pau. L'autor és veí de la zona i ha intentat plasmar la realitat de les persones que passen dificultats als barris perifèrics de la ciutat.

La trama de ‘Temps de rates’ es desenvolupa per paisatges coneguts de la Verneda com el carrer de Menorca, el camí de Ca n'Oliva o, sobretot, la rambla de Prim, que esdevé l'escenari de diverses persecucions. Els personatges de la novel·la són persones amb vides complicades com, per exemple, famílies sense ingressos, camells, mafiosos, policies corruptes i joves que no tenen estudis ni feina. De fet, el protagonista principal és un noi del barri en aquesta situació a qui un traficant entregarà una motxilla plena de cocaïna que serà el motor de l'argument.

Segons l'autor del llibre, el barceloní Marc Moreno, conèixer l'indret on s'ambienta l'obra és fonamental per poder fer, afirma, denúncia social a través de la novel·la. Moreno assegura que, per ell, aquest ha de ser un dels objectius principals d'una novel·la del gènere negre. Per això, diu, ha situat la història en un context que li resulta molt familiar ja que sempre ha viscut en aquesta zona de la ciutat. Es tracta de la sisena obra publicada de l'autor, un escriptor amb formació i experiència com a periodista i que, com a editor, també dirigeix l'editorial Llibres del Delicte i confia en la repercussió del premi per guanyar nous lectors de cara al futur.