Barcelona tindrà una primavera més plujosa i sense grans calorades

Els models estacionals auguren un maig força amb més precipitacions de les habituals

Els models meteorològics estacionals de l'agència americana indiquen poca calor per a aquesta primavera i una pluja al voltant dels valors normals climàtics o fins i tot una mica superiors. Tot i això, és simplement una previsió d'una agència en concret i que té una fiabilitat no especialment elevada.

Tot i que amb diverses diferències segons el mes, els models de l'agència americana NOAA indiquen una primavera amb poca desviació respecte als d'una primavera normal, però amb lleugera tendència a ser més plujosa del que toca.

[caption id="attachment_3136144" align="aligncenter" width="1024"]pluja primavera Desviació de pluges respecte de la mitjana per al periode Març-Abril-Maig segons la NOAA[/caption]

Març càlid

Els mapes apunten que el que queda de març serà càlid i amb el pas de fronts i borrasques atlàntiques, la qual cosa comporta uns registres pluviomètrics molt abundants a bona part de la península i molt més modestos a la resta. De fet, al territori català s'espera que el març acabi sent normal o una mica eixut a la meitat est i una mica més plujós del que és normal a la meitat oest. Això sí, en tots dos casos, amb una temperatura per sobre de la mitjana.

[caption id="attachment_3136146" align="aligncenter" width="1024"]temperatura març Desviació de la temperatura per al mes de març, segons la NOAA[/caption]

I l'abril?

Mapes en mà, serà el mes més normal dels tres, tant pel que fa a la pluja com pel que fa a la temperatura. No hi ha una tendència clara en cap de les dues variants.

[caption id="attachment_3136142" align="aligncenter" width="1024"]pluja maig Desviació de la pluja per al mes de maig, segons la NOAA[/caption]

Pel maig, cada dia un raig?

Això sembla. És el mes en què aquest model apunta a una desviació positiva més marcada pel que fa a les pluges. De fet, a bona part del Mediterrani comprès entre Catalunya i el nord d'Itàlia s'esperen precipitacions superiors a la mitjana, fet que fa pensar en la possibilitat de borrasques mediterrànies. Pel que fa a la temperatura no hi ha una tendència clara, per bé que aquest model apunta a un retrocés lleu respecte de la mitjana.

Cal remarcar que es tracta d'una previsió estacional i d'un model determinat. El fet que aquest model apunti cap a una primavera normal termomètricament no implica que no hi pugui haver pics de fred o de calor clàssics d'aquesta època de l'any.

A més a més es tracta d'un pronòstic que té una fiabilitat limitada i que no sempre es compleix. Sense anar més lluny, la previsió estacional per al mes de febrer anunciava un ambient més càlid del que toca, i finalment va passar tot el contrari.