La tempesta que ha despertat els barcelonins

El temps es mantindrà insegur i relativament fresc fins dissabte al vespre

La càmera de Montjuïc ha enregistrat el pas de la potent nuvolada per damunt de la ciutat i com s'allunyava cap al Baix Maresme. El xàfec ha estat breu però ha caigut amb forta intensitat i ha anat acompanyat de calamarsa i pedra menuda en alguns barris de la part alta.

Faltaven pocs minuts per a les sis del matí quan una tempesta gestada damunt del mar, i que prèviament havia descarregat damunt de la costa del Garraf i el delta del Llobregat, ha assolit de ple la ciutat de Barcelona. La tempesta ha anat acompanyada d'aparat elèctric i fins i tot de calamarsa o pedra menuda en alguns barris de la part alta. La calamarsa ha emblanquinat el terra en punts de Sant Andreu, el Carmel, el Guinardó, a Vallcarca, Torre Baró o el Coll, entre d'altres.

La calamarsada també ha arribat a dificultar la circulació de vehicles en alguns trams d'accés a la ciutat, sobretot a l'entorn d'Esplugues, Cornellà o Sant Boi de Llobregat, on hi ha estat especialment abundant ha arribat a acumular-hi alguns centímetres damunt del sòl.

L'aiguat sobtat ha deixat registres relativament modestos de precipitació, per bé que han caigut en un interval de temps molt curt causant que la intensitat fos remarcable. S'han acumulat fins a 12 litres a Sant Gervasi, 10 al Guinardó,  nou a Sarrià, vuit a Gràcia, set a Vallcarca, quatre a la Verneda, l'Eixample i la Vila Olímpica o tres litres per metre quadrat al barri de Sants.

Els xàfecs han fet desplomar a la baixa el termòmetre i la temperatura mínima d'aquesta matinada ha estat clarament inferior a l'habitual per aquestes dates. D'entre els valors més baixos cal destacar 13 graus a l'Observatori Fabra o a la Zona Universitària, 14 a Montbau, 15 al Zoo o 16 a Ciutat Vella.

L'ambient fresc de primera hora del dia donarà pas a un migdia amb calor molt moderada. La temperatura es mantindrà a ratlla dissabte, encara amb un temps insegur i amb possibilitat d'algun xàfec matiner i avançada la tarda. El sol i l'ambient més estiuenc tornaran a acompanyar-nos a partir de diumenge.