Temen que un futur bloc de 19 plantes redueixi el sol del pati de l’Escola dels Encants

Alerten que el canvi faria disminuir la llum natural a les aules i dispararia la despesa energètica del centre a l’hivern

Les famílies de l'Escola dels Encants s'han començat a mobilitzar per evitar que es construeixi un gran bloc de 19 pisos just davant del centre educatiu. Alerten que, si l'obra tira endavant, a l'hivern només tindrien dues hores de sol al dia. Per això han començat a recollir al·legacions per intentar que es redueixi la mida o es rectifiqui la posició de l'edifici.

L'Escola dels Encants viu de cara al sud, així aprofita tota l'energia solar, especialment en les èpoques de menys insolació. El president de l'Associació de Famílies d'Alumnes del centre, Jordi Puig, adverteix que un edifici de 19 plantes que s'ha projectat a tocar del centre els deixaria a l'hivern sense llum solar al pati, un espai que consideren essencial per al projecte pedagògic de l'escola. Segons Puig, el pati és un lloc més d'aprenentatge i, amb la pèrdua de llum i escalfor, quedaria anul·lat.

D'altra banda, les famílies consideren que no té sentit haver dissenyat un edifici nou amb un balanç energètic zero i ara deixar-lo sense insolació a l'hivern. Això, segueix Puig, faria augmentar la despesa en calefacció, que seria més cara perquè la producció de les plaques fotovoltaiques tampoc no tindrien tanta producció. La reducció de llum afectaria totes les aules i, d'aquesta manera, haurien de passar de treballar amb llum natural -molt més beneficiosa per al rendiment dels infants- a fer-ho amb llum artificial.

Les famílies demanen a l'Ajuntament que estudiï la possibilitat de reduir l'alçària de l'edifici o bé que en modifiqui l'orientació per preservar la bona insolació del centre escolar. Creuen que sent el sòl de propietat pública en un 30 % podran ser-hi a temps. De fet el primer projecte era d'un bloc de 10 pisos.