El Lliure du a escena ‘L’onada’, obra basada en un experiment arriscat en una escola americana

El Teatre Lliure ha pogut tirar endavant un projecte que la temporada passada va haver d'abandonar. És 'L'onada', muntatge basat en un experiment famós que va tenir lloc en una classe de secundària d'una escola de Palo Alto, a Califòrinia, el 1968.

El professor Ron Jones el va ordir per explicar als alumnes per què el poble alemany va abraçar el nazisme. El director Dennis Gansel va convertir l'argument en pel·lícula el 2008, però la peça teatral que han creat Ignacio García May i Marc Montserrat és molt més fidel als fets. Es pot veure al Lliure de Gràcia fins al 7 d'abril.

El comentari de Victor Giralt Jonama

No haver vist cap de les versions fílmiques dels fets jugava a favor meu. De fet, sabia molt poc del tema , i probablement per això em sembla una obra colpidora i molt interessant. Crec, a més, que el muntatge és sobri però efectiu. Hi he vist un Farelo molt inspirat, i també una representació del planter de joves actors i actrius realment prometedora. Felicitats als autors/directors per haver-se fixat en les possibilitats escèniques de l'episodi, que ens mena a qüestionar-nos permanentment sobre allò que acceptem com a veritats i mentides. Els protagonistes dels fets, tant Ron Ronson com Mark Hancock -que han fet un documental sobre el tema-, estan especialment engrescats amb l'obra... Serà per alguna cosa més que pels drets, vull creure.