El TC anul·la l’acord de la Mesa del Parlament que va permetre la llei del referèndum

La sentència apunta que es van vulnerar els drets dels diputats

El Tribunal Constitucional ha declarat nul l'acord de la Mesa del Parlament que va permetre tramitar i aprovar la llei del referèndum. L'òrgan no va admetre la sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i el tribunal conclou que es van vulnerar els drets dels diputats.

La sentència de l'alt tribunal respon així un recurs d'empara presentat pel PSC per les votacions del ple del 6 de setembre al Parlament sobre la llei del referèndum presentada per JxSí i la CUP. El TC considera que la Mesa va eludir els advertiments del secretari general del Parlament i del lletrat major i també les protestes de diputats de Cs, PP i PSC —es van oposar a l'admissió a tràmit i a la pertorbació de l'ordre del dia per incloure'l en el ple.

El text del TC recull que la preservació del pluralisme polític en els procediments legislatius és inseparable del respecte a la posició i drets de les minories, i recorda que la llei del referèndum es va aprovar "al marge de qualsevol dels procediments legislatius previstos i regulats en el reglament del Parlament i a través d'una via inadequada".