Una superilla al Poble-sec, la nova proposta del grup d’arquitectes del barri

L’objectiu de la iniciativa és connectar la Ciutat del Teatre amb la resta del veïnat de la França Xica

Una superilla al barri del Poble-sec: una realitat? Per ara és una proposta del Grup d'Arquitectes del Poble-sec, que vol garantir una connexió millor entre espais del barri, com la plaça de Margarida Xirgu, que acull el Teatre Lliure, l'Institut del Teatre i el Mercat de les Flors. L'Ajuntament ha anunciat que vol reformar l'espai, però per ara apunta que el projecte s'ha de treballar amb el consens de tots els veïns.

La plaça de Margarida Xirgu, que acull la Ciuta del Teatre (el Teatre Lliure, l'Institut del Teatre i el Mercat de les Flors), fa anys que viu d'esquena al veïnat. L'Ajuntament vol reformar l'espai per connectar-lo amb la resta de la barriada de la França Xica del Poble-sec (delimitada pels carrers de Lleida, Radas, l'avinguda del Paral·lel i el passeig de l'Exposició). Per fer-ho, té l'ajuda del Grup d'Arquitectes del Poble-sec, que proposa anar més enllà i construir dins d'aquests límits una superilla. La iniciativa pretén també "pacificar l'espai, treure'n els cotxes i recuperar-lo per a la gent", explica l'arquitecte Santi Santos.

Bosses d'aparcament soterrades

Entre els objectius, es vol eliminar places d'aparcament. Per això, es proposa crear bosses d'estacionaments als extrems de la superilla, que se situarien a la plaça de Las Navas, a la zona de la Satalia i a la del Palau d'Esports. L'arquitecte Santi Santos aposta per soterrar els aparcaments, tot i que el cost inicial seria més alt. "Un espai públic que la gent ha de gaudir, acabar-lo convertint en un aparcament en superfície és un contrasentit", ha afegit.

Les possibilitats del projecte

El districte de Sants-Montjuïc apunta que aquest projecte s'ha de treballar amb el consens de tot el veïnat. Per això, "probablement no sigui una cosa ràpida ni instantània", afirma la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez. Tot i això, afirma que "pacificar i deixar més espais als vianants és la línia que s'està seguint a Barcelona i altres ciutats europees". Sobre la superilla, el districte considera que és un projecte molt ambiciós i no descarta plantejar-lo com un objectiu a llarg termini i executar-lo per fases.

La Unió d'Associacions de Veïns del Poble-sec afirma que ningú no ha contactat amb ells i denuncia que des de l'inici del mandat no s'ha convocat cap taula de mobilitat, que és on creuen que s'hauria de debatre aquest tema.