Més del 40% dels barcelonins conviuen amb nivells de sorolls perjudicials per a la salut

Quatre de cada 10 barcelonins conviuen amb nivells de soroll perjudicials per a la salut, segons l'estudi Soroll i salut a Barcelona que s'ha presentat aquest dimecres. A banda dels efectes auditius, la contaminació acústica també augmenta el risc de malalties cardiovasculars i causa alteracions profundes en el son. La dada positiva és que en els darrers anys la tendència és una disminució dels nivells de soroll.

El 40,25% dels barcelonins conviu amb nivells de soroll diürn superiors als 65 decibels, el màxim recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (l'OMS). El 15% de la població està exposada a nivells de soroll superiors a 70 decibels. Així ho indica l'informe elaborat per l'Observatori Soroll i Salut DKV-GAES que s'ha presentat en el marc d'unes jornades científiques. De fet, segons el consistori, els principals problemes es viuen a Ciutat Vella i a Sarrià - Sant Gervasi.

Aquestes xifres alerten sobre l'excés de contaminació acústica a la ciutat, però l'informe també remarca una tendència a la disminució dels sorolls en els darrers anys. Des de 2009, s'ha reduït en un 4% la població que conviu amb els nivells de soroll més elevats.

El soroll perjudica la salut

L'exposició a alts nivells de soroll provoca problemes auditius, però també té efectes nocius sobre la salut i incrementa el risc de patir trastorns cardiovasculars com hipertensió, infarts o un ictus cerebral.

L'estudi també relaciona el soroll amb l'increment de la mortalitat per causa respiratòria i cardiovascular en persones majors de 65 anys, que fixa en un 6% cada decibel superior a 65dB.

Trànsit i oci nocturn

L'estudi assenyala el trànsit i la circulació com la principal font de soroll en l'entorn urbà. Representa l'origen del 80% de la contaminació acústica que es registra a la ciutat. Una dada que contrasta amb la percepció dels ciutadans, que consideren la concentració de persones a la via pública la principal font de soroll, sobretot en horari nocturn.