Com fer compatible l’activitat als interiors d’illa amb la normativa de soroll

La població està molt sensibilitzada amb la contaminació acústica i els límits de soroll fixats per la normativa europea són fàcilment superables

Les queixes pel soroll de la Platja de l'Eixample han activat un debat a fons sobre com fer compatible els usos dels interiors d'illa de l'Eixample amb el descans veïnal. L'Ajuntament admet que la piscina de la Torre de les Aigües necessitava racionalitzar l'afluència i els horaris. Tot i que el tancament de l'equipament també estava sobre la taula, finalment es va optar per una opció menys dràstica que permet conservar un servei molt utilitzat estiu rere estiu pels barcelonins.

Amb una població cada cop més conscienciada sobre els efectes de la contaminació acústica, l'administració reclama fer pedagogia per fomentar una bona convivència entre els veïns que resideixen a tocar dels interiors d'illa amb les activitats lúdiques que s'hi puguin fer. La normativa europea fixa en 65 decibels el límit del soroll considerat "tolerable". Uns límits que l'administració local no pot decidir ni tocar. Ara bé, tal com admet el conseller tècnic de l'Eixample, Jordi Matas, "cal interpretar quines activitats i horaris s'han de cenyir estrictament a aquests llindars".

La mancança d'espais verds i zones d'esbarjo converteix fa molt necessaris els interiors d'illa de l''Eixample, però en algun cas l'ús intensiu ha comportat problemes de convivència. És el cas de la Platja de l'Eixample. Anualment ha arribat a rebre 50.000 visitants. Una afluència que per alguns veïns s'ha convertit en un malson. És el cas de l'Ana Claudia. El seu balcó dóna a la Torre de les Aigües i reconeix que durant les tardes d'estiu no en pot gaudir "pel guirigall que se sent". "Estic a casa meva però no gaudeixo de tranquil·litat", es queixa. Ella, però, no és qui ha formalitzat les queixes que van acabar a mans de la síndica de Barcelona i que van propiciar que el districte s'arribés a plantejar tancar la instal·lació. Finalment s'ha optat per una solució menys dràstica i es reduirà l'aforament i els horaris per aconseguir que la convivència entre els qui volen gaudir d'un espai per refrescar-se i els que volen descansar tranquil·lament a casa, sigui possible.