Milers d’estudiants, 50.000 segons la Plataforma d’Universitats per la República i 13.000 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat pel centre de Barcelona. Els estudiants han sortit de la plaça de la Universitat amb una pancarta amb el lema “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”. La marxa ha començat a quarts d’una del migdia i ha arribat fins a la plaça de Sant Jaume. Els manifestants han cridat consignes a favor de la independència i a favor de fer efectius els resultats de l’1-O. A l’arribar a la Prefectura Superior de la Policia de la via Laietana, la manifestació s’ha aturat per pintar al terra les paraules “ni oblit, ni perdó” i cridar consignes contra els agents d’aquest cos i d’altres com “aquest edifici serà una biblioteca”. Un cop han arribat a la plaça de Sant Jaume els estudiants han cantat ‘Els Segadors’ i ‘L’Estaca’.

 

Des de la Plataforma Universitats per la República han anunciat que han reactivat la seva activitat i que reprenen les mobilitzacions d’estudiants. Asseguren que sempre han estat “punta de llança” de les reivindicacions socials i polítiques del país. “Som aquí per demostrar que hi hem estat, que hi som i que sempre hi serem”, han explicat. La plataforma també ha recordat que fa un any estaven ocupant l’edifici històric de la UB des d’on van col·laborar activament en la organització del referèndum. Un any després els estudiants exigeixen que s’aturi la repressió de l’estat espanyol, el retorn dels exiliats i l’alliberament dels presos. També insten tots els agents a posar-se d’acord en una “estratègia coordinada”.

 

Els estudiants tallen la Diagonal durant més d’una hora

Abans d’aquesta manifestació , a quarts de 11 del matí, uns 500 estudiants estudiants del Campus Nord de l’UB han tallat l’avinguda Diagonal durant més d’una hora i s’han dirigit caminant fins al punt de trobada, a la plaça de la Universitat. Durant tota aquesta estona el servei del Trambaix s’ha vist afectat i també el d’algunes línies d’autobús. També els estudiants de l’UPF han tallat el trànsit des del seu Campus, al costat del Parc de la Ciutadella, per unir-se a la convocatòria. Una hora abans de començar la marxa també s’han concentrat nombrosos estudiants a la Gran Via amb el carrer d’Aribau on han tallat el trànsit.

Seguiment de la vaga a les universitats

La manifestació coincideix amb la jornada de vaga que la mateixa plataforma ha convocat a les universitats d’arreu del país i que, segons han manifestat a través de les xarxes socials, està tenint un seguiment “altíssim”.

Segons la Secretaria d’Universitats i Recerca el seguiment de la vaga ha estat molt alt en algunes universitats del campus de la UB, com les facultats de Belles Arts, Educació, Filosofia, i Geografia i Història, mentre que en altres com la facultat de Dret ha estat moderat, i baix o sense incidència a la resta. A la UPF l’afectació s’ha concentrat principalment al campus de la Ciutadella, i a l’UPC a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). A l’UAB el seguiment ha estat pràcticament del 100 % en universitats com Filosofia i Lletres o Ciències de la Comunicació, mentre que a la resta ha estat diversa.

A banda de la manifestació que hi havia convocada a Barcelona, també n’hi ha a Tarragona, Lleida i Girona. Malgrat que es va pensar a convocar una aturada de país o una vaga general, finalment no ha estat així.

La manifestació d’estudiants és un dels molts actes de reivindicació i de record de l’1 d’octubre que s’estan fent aquests últims dies i que tenen un protagonisme especial a les escoles i els instituts on es van produir càrregues policials.

A banda de les mobilitzacions dels estudiants i dels CDR del matí, també hi ha prevista una manifestació convocada per la plataforma 1-O que sortirà de la plaça de Catalunya i arribarà fins al Parlament.

Actes de l’Ajuntament de Barcelona per l’1-O

L’Ajuntament ha concentrat a l’antiga presó Model els actes de commemoració de l’1 d’octubre. Els actes han inclòs jornades de debat i diferents exposicions per “evocar el significat de l’1-O”, rememorar les lluites ciutadanes que ha viscut Barcelona, denunciar la deriva autoritària de l’Estat espanyol, i recosir les diferents posicions i vivències d’aquella jornada. Si vols saber-ne més sobre les xerrades a la Model, consulta-ho aquí.