“El primer pas per atacar un problema és reconèixer que existeix”. Així de contundents han estat els responsables de Comissions Obreres en relació amb la crisi de l’amiant. Creuen que TMB no admet la magnitud del problema i denuncien el “seu silenci” davant la situació. Coincidint amb la vaga d’aquest dilluns dels treballadors del metro, el sindicat ha donat les xifres d’afectats per l’amiant que els consten, segons el seus càlculs.

Afirmen que hi ha 44 treballadors afectats i 249 amb diferents malalties pulmonars (que no se sap si tenen relació directa amb l’amiant). Recordem que segons el darrer recompte oficial, TMB en reconeixia la meitat, 22 casos: 19 d’engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un de placa pleural calcificada. “Cap d’aquestes afectacions”, afegia l’empresa, “es pot considerar una patologia greu” i no ha requerit tractament mèdic. Els treballadors, però, denuncien que l’empresa no els ha facilitat totes les dades.

TMB, per la seva banda, manté que a data de 8 d’abril el nombre de treballadors del metro amb afectacions pleurals és de 22 i no de 44, com assegura CCOO. Recorden que es van comprometre esser transparents en aquest tema i que fan públiques actualitzacions d’aquests resultats un cop al mes.

Mesures que arriben tard

En la roda de premsa els responsables sindicals han demanat més responsabilitat a l’empresa. Creuen que no s’estan prenent totes les mesures necessàries i que, a més, estan arribant tard. Demanen també més corresponsabilitat a l’Administració amb l’elaboració d’un inventari, en què s’indiquin els punts del territori on hi ha amiant. CCOO exigeix que les companyies de ferrocarrils i metro estiguin incloses al registre d’empreses amb risc d’amiant, i “que es tingui en compte aquesta penositat i toxicitat per a les persones treballadores”. Per tot plegat aquest dilluns a la tarda han convocat una manifestació a la plaça de la Universitat.