El primer dia del servei d’hospital de campanya a la parròquia de Santa Anna ha atès 50 persones sense llar, una xifra que la parròquia ha considerat molt positiva i que demostra que la iniciativa ha tingut bona acollida. L’hospital ha començat a funcionar a partir de les 11.30 h d’aquest dilluns perquè s’han habilitat les instal·lacions, però a partir de dimarts i fins divendres, el servei serà de 9 a 18 h a la parròquia de Santa Anna. S’espera que quan acabi la setmana hi hagin passat unes 200 persones. La primera atenció la fan estudiants, i hi ha professionals de medicina interna, podologia, dermatologia, malalties infeccioses i també salut mental.

Objectiu: historial clínic i incorporar-los al sistema sanitari

Viure al carrer i dormir al ras fan que les persones sense sostre siguin més vulnerables a determinades malalties i que la seva salut se’n ressenti. Les afeccions respiratòries i els problemes dermatològics són algunes de les patologies més habituals en el col·lectiu, perquè pateixen el fred i la humitat, però també n’hi ha d’altres com contusions, problemes als peus o trastorns psicològics. Des d’aquest dilluns i durant una setmana s’ha posat en marxa un hospital de campanya a la parròquia de Santa Anna per tenir cura de la salut d’aquestes persones. Al capdavant hi ha un equip de l’Hospital Universitari Sagrat Cor —del Grup Quirón— que fa la història clínica i l’atenció sanitària d’aquests pacients.

S’ha seguit l’estructura d’un hospital real, amb recepció, zona de consulta de medicina general i d’altres de més específiques, com un consultori psiquiàtric i un podòleg.

La iniciativa vol superar un dels principals reptes mèdics relacionats amb les persones sense llar: fer-los una història clínica i vincular-los al sistema general de la salut. Segons explica Jordi Delás, un dels facultatius de l’hospital de campanya, els sensesostre són persones que no van al metge ja sigui per desconeixement o per manca de cobertura.

Actualment hi ha unes 2.000 persones sense llar. L’últim recompte fet per la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar va detectar 2.099 persones sense sostre a la ciutat de Barcelona el 2018.