Ara fa cinc anys el Parlament de Catalunya, per àmplia majoria, va aprovar una llei per erradicar l’LGTBI-fòbia i garantir els drets de lesbianes, gais, transgèneres i intersexuals. Des d’aleshores, la Generalitat ha imposat 10 sancions administratives per agressions contra aquest col·lectiu, segons l’Observatori contra l’Homofòbia. Aquesta xifra dista molt de les 561 incidències comptabilitzades per aquesta entitat en aquest temps. Per això, l’OCH demana un règim sancionador específic contra les violències LGTBI-fòbiques.

L’Observatori ha estrenat recentment un comptador amb les violències registrades des del 2014. El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, considera que la xifra de la Generalitat és irrisòria i que demostra la impunitat que, diu, tenen aquest tipus d’agressions. Per això, creu que la situació es pot revertir amb la creació d’un reglament específic que desenvolupi la llei catalana. Per exemple, l’OCH proposa que s’especifiqui la tipologia de la falta segons la seva gravetat i la sanció de cadascuna de les faltes. “No pot ser que l’LGTBI-fòbia surti barata o gratis”, diu el president de la Plataforma LGTBI, Quim Roqueta.

L’OCH ja va alertar després de l’estiu que les agressions contra el col·lectiu LGTBI a Barcelona han augmentat un 20 % respecte a l’any passat.

Decàleg de prioritats per al desenvolupament de la llei

L’Observatori contra l’Homofòbia, juntament amb la Plataforma LGTBI, ha presentat aquest dimecres un decàleg per a un millor desplegament de la Llei 11/2014. Aquestes són les peticions que fan:

    1. Publicació del procediment sancionador.
    2. Creació de l’organisme coordinador de polítiques LGTBI.
    3. Partida pressupostària específica per a polítiques LGTBI.
    4. Implementació d’un nou model d’atenció a transsexuals no patologitzant.
    5. Pacte social contra l’estigma i la discriminació de persones amb VIH i protocol específic a persones LGTBI.
    6. Creació d’un protocol d’atenció a les víctimes.
    7. Ajuts a les famílies LGTBI sobre les discriminacions pendents en diferents ordenaments jurídics.
    8. Fer publicitat de la Llei 11/2014.
    9. Més formació de diversitat sexual a les escoles.
    10. Pla d’acció per aconseguir serveis residencials per a persones LGTBI d’edat avançada.

Agressió LGTBIfòbica

Comissió d’Afers Socials i Famílies al Parlament

Aquest dimecres s’ha celebrat al Parlament de Catalunya la Comissió de Drets Socials i Famílies. El conseller Chakir El Homrani ha anunciat que els joves d’entre 18 i 23 anys del col·lectiu LGTBI que hagin marxat de casa per haver patit maltractaments físics o psicològics per qüestions de gènere podran beneficiar-se de la renda garantida de ciutadania. D’aquesta manera es modifiquen les condicions d’entrada a aquest ajut, una mesura que busca treballar per ”assegurar que no es donen discriminacions per orientació i identitat de gènere”.