Des de l’inici de la pandèmia seguim l’evolució de les dades de la covid a Catalunya. Els casos notificats pel Departament de Salut van augmentar al juny i des d’aleshores Catalunya encadena cinc setmanes de pujada. En la darrera, l’increment de positius comunicats és del 15 % amb més de 5.000 contagis nous. El grup d’investigació BIOCOM-SC va preveure que el pic de la setena onada es podria produir a mitjans de juliol.

Cal tenir present que a finals de març, dins l’estratègia de gripalització de la covid, Salut va deixar de comptar tots els casos i només es fa seguiment dels vulnerables, gent gran i persones que treballen al seu entorn. Per tant, aquestes dades poden no reflectir la situació real de contagis.

En aquests gràfics analitzem el coronavirus a Catalunya amb les dades que la Generalitat publica els dimarts a través del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya. Les hospitalitzacions continuen augmentant, un 13 % l’última setmana, i tornen a superar el llindar de les 2.100 persones, com al febrer. El balanç de crítics a les UCI ha sobrepassat els 50 pacients. En l’última setmana han entrat cinc greus més.

Cinc setmanes amb pujada de casos

Des de mitjans d’abril, els positius comunicats van pujar entre un 16 i un 23 %, però un mes després, els casos es van mantenir i a finals de maig van baixar. Catalunya encadenava dues setmanes amb descens, però cada setmana de juny es van tornar a registrar increments. En primer lloc, van ser lleus, del 5 i el 8 %, però en les següents, la pujada ha estat més accentuada, de més del 30 %.

Amb les dades més recents, Salut ha comunicat 38.372 casos del 27 de juny al 3 de juliol, un 15 % més que la setmana anterior, és a dir, 5.038 contagis més. Per trobar un balanç similar cal recular fins a mitjans de febrer, quan sortíem de la sisena onada.

Els positius per covid després de les festes de Nadal van assolir màxims històrics cada setmana. Del 17 al 23 de gener es va registrar el rècord de tota la pandèmia: més de 205.000 casos. Des d’aleshores, Catalunya va encadenar vuit setmanes amb descens, tot i que els percentatges de baixada es van frenar a principis de març.

Més de 2.000 hospitalitzats, com al febrer

Les hospitalitzacions per covid van superar el llindar de les 3.000 el 30 de gener. Des d’aleshores, s’havien reduït de forma contundent. Ara bé, el ritme de descens es va frenar a l’abril i la xifra va tornar a augmentar. En l’última setmana analitzada, el balanç s’ha incrementat amb 246 ingressats més, un 13 %. Actualment, les hospitalitzacions tornen a superar el topall de 2.100 catalans ingressats, com a mitjans de febrer.

Els crítics a l’UCI superen els 50 pacients

A les UCI de Catalunya hi ha 51 crítics per covid. El balanç de pacients en estat greu ha pujat amb cinc persones en l’última setmana. La dada es mantenia estable en la trentena des de mitjans d’abril però després de la revetlla de Sant Joan, la xifra ha crescut. No es veien més de 50 crítics a Catalunya des de l’11 d’abril. Per contra, al maig es va registrar la dada més baixa de tota la pandèmia, 25 greus el dia 16. Des del gener del 2022, el recompte inclou els crítics per covid i no aquells que hi ingressen per altres motius i són positius.

Les defuncions setmanals tornen al centenar

El pic de la sisena onada va deixar 328 defuncions per covid a Catalunya, una dada que no es registrava des de feia un any. Tot i que la mortalitat va baixar de forma destacable al febrer i, sobretot, al març, les xifres a mitjans de maig van fer un gir i el balanç va tornar a superar la cinquantena de morts. Fins i tot, del 9 al 15 de maig, Salut va comunicar 83 decessos a causa del virus. Després d’un estancament a l’entorn de les 70 defuncions setmanals, en la setmana més recent consolidada del juny van morir 107 catalans. Fa dues setmanes que aquest indicador creix.

La dada més recent de 41 defuncions del 27 de juny al 3 de juliol és provisional. Com ja sabem, el balanç de mortalitat pot augmentar pel retard de les funeràries a l’hora de notificar les defuncions per covid. Des de l’inici de la pandèmia s’han comunicat 27.858 decessos.

Per què no podem comparar l’evolució de casos?

Amb el canvi d’estratègia del Departament de Salut, amb què es van deixar de comptar tots els positius i de fer proves a la població general, la traçabilitat de les dades s’ha perdut perquè els criteris de recollida han canviat. Per tant, no podem comparar les dades prèvies a aquest canvi amb les que s’actualitzen a partir del 25 de març. A betevé ho marquem dins del mateix gràfic, però diferenciat.