La plataforma BCN No Està en Venda, que agrupa una cinquantena d’entitats veïnals, sindicals i grups de lluita de barri com per exemple la PAH o Fem Sant Antoni, ha sortit al carrer aquest dissabte a la tarda per protestar contra la privatització i la precarització que pateixen els barcelonins.

Al voltant de 200 persones s’han aplegat a la plaça de la Universitat per denunciar els efectes de la gentrificació i la turistificació de la ciutat. Segons la plataforma, aquest fenomen ha disparat l’especulació immobiliària en convertir milers de pisos en allotjaments turístics, fet que ha comportat l’expulsió de milers de veïns. La manca de mesures polítiques per pal·liar aquesta situació, asseguren, l’ha cronificat.

Un cop finalitzada la concentració programada, un gran grup dels participats ha tallat i ocupat la Gran Via de les Corts Catalanes. S’hi han col·locat amb llits inflables i mantes i asseguren que no abandonaran la via fins que es doni resposta a tres demandes. Per una banda, l’expropiació immediata de tots els pisos propietat dels bancs i els fons immobiliaris. En segon lloc, que s’aturin tots els desnonaments i, per acabar, la reducció d’un 50% del preu del lloguer dels habitatges de la ciutat.

Tot i reconèixer alguns avenços els últims mesos, com la recuperació de la Llei 24/2015 o la reserva del 30 % de les noves promocions a habitatge assequible, el moviment alerta que el creixement imparable del nombre de pernoctacions o els plans d’ampliació del Port i l’aeroport, o la signatura del nou conveni amb Fira de Barcelona, amenacen d’agreujar la massificació turística.

Per pal·liar aquesta situació, BCN No Està en Venda proposa que es regulin els preus dels lloguers i l’expropiació dels pisos buits en mans de la banca i els grans tenidors.

Contra la precarietat laboral i la llei mordassa

Amb aquesta protesta, el col·lectiu també posa l’accent en el retrocés de drets dels treballadors. Per això també s’ha convidat a participar-hi a col·lectius que darrerament s’han mobilitzat com els taxistes, les cambreres de pis, més conegudes com les “kellys”, o els “riders” d’apps com Glovo.

BCN No Està en Venda també aprofita aquesta mobilització per reivindicar la recuperació de drets polítics i socials, i exigir la derogació de la llei mordassa.

Manifestació de Barcelona no està en venda

Mobilització en plena campanya electoral

La protesta s’ha organitzat conjuntament amb altres ciutats de l’estat espanyol com Madrid, Sevilla o València, i també amb altres ciutats d’Europa, com Nàpols o Venècia. Amb aquesta acció simultània s’evidencia que és una problemàtica comuna en aquestes ciutats i no pas un fet aïllat.

Barcelona no està en venda

En aquesta ocasió, a més, coincideix de ple amb els primers dies de la campanya per a les eleccions municipals del 2019. Una circumstància que BCN No Està en Venda vol aprofitar per fer-se més visible als problemes dels barcelonins, ara que els partits es diputen el vot ciutadà per governar la ciutat els propers quatre anys.