Barcelona és des d’aquest dimecres la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, un projecte que arribarà a tota la regió metropolitana i que té al darrere l’objectiu de projectar-se al món com un dels grans pols globals d’impuls a una alimentació més sana i justa. En un acte al Saló de Cent, l’alcaldessa, Ada Colau, n’ha detallat els actors, les iniciatives locals i un extens programa d’esdeveniments que s’estendrà al llarg de tot l’any.

Durant la presentació, tant Colau com la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, han insistit en la necessitat de reconnectar el món urbà i el rural, donant la importància que té al sector primari. A més, l’alcaldessa també ha destacat la necessitat d’obrir un debat sobre el paper de l’alimentació, més encara després de la crisi generada per la covid-19.

Evolució en els hàbits de consum de la ciutadania

Actualment un 10 %  dels infants entre tres i quatre anys tenen obesitat infantil. Per pal·liar aquest tipus de problemàtica la capitalitat alimentària té al darrere conscienciar tota la ciutadania sobre la necessitat d’introduir una dieta més saludable i sostenible en el seu dia a dia. Entre altres objectius d’aquest projecte hi ha el de generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat com comerços de barri, mercats municipals o pagesos locals.

La lluita contra el canvi climàtic a la metròpoli de Barcelona és un altre repte que s’ha marcat la ciutat durant el 2021. En aquest sentit, des de l’Ajuntament s’ha fet una crida a apostar per productes ecològics i de proximitat, així com portar dietes que impliquin menys emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Barcelona recull el testimoni de Milà, seu de la primera Cimera Global de Ciutats per l’Alimentació Sostenible el 2015, i de València, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible l’any 2017. La capitalitat mundial de l’alimentació de Barcelona culminarà amb el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària a Milà la tardor del 2021, amb la participació de més de 200 ciutats d’arreu del món.