Sis detinguts per falsificar quadres de pintors catalans

Els Mossos d’Esquadra han intervingut més de 100 pintures falsificades al grup, que ja havia venut obres per valor d’uns 100.000 euros

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desmantellat una organització que es dedicava a reproduir obres de pintors catalans i les distribuïa a Barcelona, Madrid i València. Elaboraven còpies falsificades i envellides, simulaven la signatura de l'autor i les avalaven amb certificats d'autenticitat falsificats. Entre els pintors plagiats hi ha Ramon Casas, Eliseu Meifrèn, Anglada Camarasa, Santiago Rusiñol o Joaquín Sorolla.

La denúncia d'un empresari i col·leccionista d'obres d'art de Barcelona, que afirmava que l'havien estafat amb un dibuix de Ramon Casas, va posar en alerta els Mossos d'Esquadra. Una primera investigació va permetre identificar i localitzar a Barcelona el venedor del dibuix i vincular-lo amb un grup més ampli establert a diferents punts de l'estat.

L'organització disposava de dos tallers de pintura a Madrid on s'elaboraven els esbossos de les obres i on un pintor amb grans coneixements i capacitat artística les finalitzava. Tot seguit, emetien certificats d'autenticitat falsificats, amb segells notarials copiats dels originals. També les signaven per atribuir-les a l'autor en qüestió i les envellien, afegint-hi un marc adequat. Finalment, les peces s'enviaven principalment a Barcelona i València, on hi havia distribuïdors establerts que s'encarregaven de vendre les obres i posteriorment lliuraven part dels beneficis als falsificadors.

L'operació d'escorcolls i detencions va tenir lloc el 13 de febrer i ha permès recuperar un centenar de pintures falsificades atribuïdes a pintors principalment del modernisme català i valencià. També s'ha pogut determinar que el grup havia venut obres per un valor d'uns 100.000 euros. El falsificador dels quadres, el dels certificats i un dels distribuïdors ja han ingressat a presó. Els arrestats estan acusats dels delictes d'estafa continuada, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capital, falsedat documental i apropiació indeguda.