S’invertiran 122 milions d’euros per renovar l’Hospital Vall d’Hebron

El conseller de Salut ha presentat avui el projecte que s’executarà a partir del gener del 2018 i s’allargarà fins al 2022

L'hospital de la Vall d'Hebron es modernitzarà amb l'inici d'una etapa d'obres que durarà cinc anys. Els treballs de millora suposaran la construcció de nous edificis, la remodelació d'altres i l'adequació de tot el recinte, amb una inversió global de 122 milions d'euros.

La primera actuació serà la construcció del nou edifici per al Vall d'Hebron Insitut de Recerca (VHIR) que disposarà de 15 milions d'euros concedits pels fons FEDER i cofinançats per la Generalitat. Pel disseny del VHIR s'ha obert un concurs públic al qual s'han presentat 30 estudis d'arquitectura, dels que han quedat cinc finalistes, serà al maig quan es coneixerà el nom del guanyador. El conseller de Salut, Toni Comín, ha dit que està garantit que serà un edifici singular. L'edifici disposarà de 5.000 metres quadrats i estarà enllestit el 2019.

El projecte que ha presentat avui Generalitat i hospital, també inclou la construcció d'un nou edifici de consultes externes, l'habilitació del Parc de Salut obert als barris veïns i la remodelació dels edificis assistencials. L'edifici de consultes externes tindrà una inversió de 60 milions d'euros. Disposarà de 30.000 metres quadrats amb 210 consultes, 90 gabinets, 120 places d'hospital de dia i 16 espais de diagnòstic d'imatge. Per decidir la ubicació d'aquest nou edifici en una zona perifèrica a l'hospital, Salut ha impulsat una taula de treball amb el centre hospitalari i l'Ajuntament, una opció seria cobrir la ronda de Dalt. Pel que fa la construcció del Parc de Salut, que inclou un espai verd i ocuparà 131.000 metres quadrats, preveu enderrocar estructures com l'escola d'infermeria, l'antiga bugaderia, consultes externes, tallers i edificis de serveis. També s'invertiran 27 milions en actuacions en el marc dels plans directors dels edificis assistencials.

El gerent del Vall d'Hebron, Vicenç Martínez, ha anunciat que avui comença un nou Vall d'Hebron i ha lamentat que durant set anys no hi hagut inversions a l'hospital per la possibilitat de traslladar-lo a una altra zona, que finalment no s'ha fet. L'hospital tindrà edificis de fa 60 anys. El conseller de Salut, Toni Comin, ha dit que el nou projecte ha d'acabar amb el "barraquisme" de l'hospital, en referència a diverses àrees de l'hospital que desenvolupen actualment l'assistència als pacients i la investigació en barracons prefabricats.

El projecte té com a objectiu adaptar l'hospital als nous models assistencials, potenciar l'àrea d'investigació i convertir en assistencial l'espai públic del campus i obrir-lo al barri.