S’ha acabat l’estiu?

Els mapes indiquen que la tardor arribarà de cop aquest divendres

Des de principis de setembre hem notat ja una "punxada" clara de l'estiu. Tot i això, en els últims anys, ens hem acostumat a passar calor fins ben entrat el mes d'octubre. Els mapes indiquen una tardor primerenca ja aquesta setmana, però, tornarà a fer calor?

Doncs bé, calor pot fer i encara en pot fer molta, però el que és cert és que ni hi és ni se la veu enlloc.

D'entrada aquesta setmana ens endinsarem en un temps més de novembre que de setembre. Les temperatures cauran en picat a partir de divendres i tindrem ja les primeres màximes per sota dels 20 ºC i les primeres mínimes per sota dels 15 ºC i veurem si no més properes als 10 que als 15 ºC. El fred (o la fresca) està servit ben bé durant cinc o sis dies, i ja encarrilarem la darrera desena de dies del mes de setembre.

Tradicionalment, durant aquesta darrera desena, ens hauria de visitar l'anomenat "estiuet" de Sant Miquel, una revifada de les temperatures clàssica coincidint amb la seva onomàstica, el 29 de setembre. També a finals de setembre és usual algun canvi de temps que porti inestabilitat i, com a prova, la festa gran barcelonina. Qui no recorda algun ensurt meteorològic per a la Mercè?

El meteograma, que mostra la tendència dels propers 15 dies, ens mostra les dues coses: la recuperació de les temperatures a partir del 21-22 de setembre, així com la possibilitat de diversos períodes d'inestabilitat, encara per determinar. En tot cas, són ben poques les possibilitats que, de moment, donen a una tornada clara al temps estiuenc.

Però, i l'octubre?

Com hem dit abans, ens hem anat acostumant els darrers anys a uns octubres amb gust a juliol, si més no les primeres quinzenes. Temperatures màximes de més de 30 ºC, mínimes tropicals i rècords històrics han estat presents els darrers octubres. Però, i aquest octubre?

font: NOAA

L'octubre d'enguany, segons l'agència americana NOAA, es presenta força normal des del punt de vista termomètric, sense cap tendència que faci pensar en un octubre calorós ni tampoc fred.

Tot i que el pronòstic estacional té una fiabilitat encara reduïda, segons els pronòstics de mitjà termini a partir del meteograma i l'estacional de l'octubre, és complicat que la calor plenament estiuenca torni a casa nostra. Tot i això, es tracta d'un pronòstic a molt llarg termini que caldrà anar actualitzant i que pot canviar en el decurs de les properes setmanes.

De moment, però, per als amants de la calor, pinten bastos. Setembre i octubre sembla que volen fer això; de setembre i d'octubre.