El Servei Català de Trànsit s’actualitza amb tecnologia d’última generació

El Civicat gestiona les càmeres de trànsit, els panells informatius i la velocitat variable, entre d’altres

El centre de control del SCT es va inaugurar l'any 2000. 17 anys de servei 24 hores els 365 dies de l'any han estat suficients perquè els equips informàtics quedessin obsolets. Gairebé un any d'obres durant el 2016 han servit per renovar la maquinària a les instal·lacions de la via Laietana.

Des del març del 2017 els treballadors del Servei Català de Trànsit (SCT) fan servir tecnologia d'última generació. La novetat més destacada és la gran pantalla del centre de control. Anteriorment estava formada per diferents pantalles convencionals. Ara, en canvi, és una gran pissarra electrònica que permet configurar la visualització amb fins a 180 càmeres de manera simultània.

Amb tot, es poden programar i predefinir escenaris en cas d'operacions especials a les carreteres. Els equips poden treballar amb vuit aplicacions alhora. A més, els sistemes són més eficients amb l'ús de la tecnologia LED. Aquests canvis tecnològics permeten fer una gestió més ràpida i eficaç de la informació a les carreteres. L'usuari pot tenir informació pràcticament en temps real.

A més, la remodelació del servei ha previst futurs canvis. "Ara tenim càmeres, en un futur tindrem el vehicle connectat, el vehicle autònom, ens haurem d'anar adaptant a totes les evolucions que hi hagi i això ens permetrà poder-ho fer", explica Cristina Pou, subdirectora general de gestió del trànsit.

El Servei Català de Trànsit té, avui dia, 500 càmeres de trànsit a Catalunya. A més, gestiona 150 panells informatius a les carreteres, el carril bus-VAO i la velocitat variable. També estableix dispositius especials durant les operacions sortida i tornada en períodes de vacances. Treballen en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i els titulars de les vies.