El mercat laboral a l'abast de la mà, amb un miler d'ofertes noves cada dia. És el que ofereix Job Today, una aplicació gratuïta que posa en contacte candidats i empreses, i que garanteix resposta en 24 hores. Els seus impulsors asseguren que han trencat el model tradicional de recerca de feina. SERGIO BALCELLS, director general de Job Today a Espanya "Abans s'anava porta a porta, botiga per botiga, on veies un cartell que posava 'es busca dependenta, es busca cambrer'... la gent entrava amb el currículum. Nosaltres diem que el currículum ha mort. Estem facilitant molítissim la cerca de feina, la gent pot buscar de feina des de casa amb una aplicació a través del mòbil." Una de cada tres ofertes de feina pertanyen a l'hostaleria i el turisme. Per això el perfil d'usuaris són professionals del sector serveis: cambrers, cuiners o dependents de botigues. En només un any i mig, 50.000 persones han trobat feina a tot l'estat, i confien doblar la xifra abans d'acabar l'any, gràcies a la campanya de Nadal. SERGIO BALCELLS, director general de Job Today a Espanya "Hem un milió i mig d'usuaris, de candidats registrats a la nostra aplicació, i tenim més de 100.000 empreses a bord posant ofertes." Però el balanç que fan els sindicats és molt diferent. Des de la UGT denuncien que estan convertint el mercat de treball en una subhasta sense garanties en què predomina el treball temporal i a temps parcial. NÚRIA GILGADO, secretaria de Política Sindical de la UGT "Moltes vegades no parlen de salari, no faciliten tota la informació que han de facilitar, no expliquen quin tipus de contracte tindrà la persona que accedeix a l'oferta, no expliquen quina jornada, a vegades ni tan sols l'horari." Per això des del sindicat reclamen més control perquè el treballador accedeixi a un lloc de feina amb totes les garanties.

Job Today és una aplicació gratuïta que posa en contacte candidats i empreses del sector serveis. Va néixer el maig de 2015 amb l’objectiu de facilitar la cerca de feina als treballadors i la selecció de personal a les empreses. Un any i mig després, és líder en descàrregues amb un milió i mig d’usuaris.

50.000 persones han trobat feina a través d’aquesta plataforma. El director general de la companyia a Espanya, Sergio Balcells, considera que és una molt bona notícia perquè estan assolint l’objectiu: creuar candidats i empreses, i en definitiva, “contribuir a la reducció de l’atur”.

“Nosaltres diem que el currículum ha mort perquè hem trencat el model tradicional de buscar feina”, afirma Balcells. En aquest sentit, aplicacions com aquesta permeten accedir a un miler d’ofertes de feina diàries sense necessitat de moure’s de casa. “És una revolució, en només 24 hores pots trobar una feina”, proclama Balcells.

L’altra cara de la moneda

Lluny de triomfalismes, sindicats com la UGT també hi veuen algunes ombres. Malgrat reconèixer que els aturats tenen més recursos i eines per accedir a un lloc de treball, també alerten que el mercat laboral s’està convertint en una “subhasta sense garanties”.

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, assegura que les ofertes d’aquests nous operadors són un reflex de la precarietat que impera al mercat laboral. També denuncia que no hi ha un control que asseguri la legalitat de les ofertes i, per tant, que l’accés al lloc de treball es fa amb garanties per al treballador.

Segons un estudi del sindicat, la majoria d’ofertes que inclouen aquestes plataformes són de contractació temporal, a temps parcial o per hores. Però el més preocupant, segons Gilgado, és que sovint els llocs de treball que s’ofereixen no inclouen informació imprescindible com el salari, el tipus de contracte, la jornada o l’horari.

Per això, des de la UGT reclamen més control per assegurar que tota l’oferta laboral compleix amb la legalitat.