Els degans d’aquesta mena de blogs són Caterrades i Fortografies. El primer es va estrenar l’agost de 2007 com un recull d’errades en cartells, documents i anuncis públics escrits en català. Des de bon principi animaven els lectors a participar en la “cacera lingüística” enviant-hi testimonis i imatges de les “caterrades”. Aquell primer any en van publicar prop de 300, com per exemple “Respectar les espais sens fum es de llei” o el rètol d’una botiga de serveis gràfics del carrer de Sardenya que feia “retòls”. A partir de 2008, l’actualització de Caterrades es va anar relaxant i finalment, des del juliol de l’any passat, no n’hi ha cap de nova.

Fortografies inclou indistintament rètols mal escrits en català o en castellà. Endegat el febrer de 2008 per un usuari de Blogspot que s’anomena El Venjador, últimament s’actualitza molt menys que al principi. Però segueix allotjant un bon grapat de pífies escrites en supermercats, diaris, rètols de botigues o directament a les parets, com aquesta pintada de “Indenpència o mort”. I és que les errades no són sempre fruit del desconeixement ortogràfic, sinó que el subconscient també ens aboca de vegades a aquests episodis de dislèxia.

El juny de l’any passat, un grup de blocaires va posar en línia el web Lletres Ferides. Des de llavors, és el més actiu en el recull de pífies ortogràfiques. Aquest mes d’octubre n’ha publicat una quinzena, provinents d’arreu de la geografia catalana. Per exemple, el senyal indicatiu de trànsit de Santa Creu de Jotglar, o Jotgar segons diu el cartell que hi ha en sortir del poble per carretera.

L’objectiu dels blogs caçadors de faltes -alguns ho manifesten explícitament- no és ridiculitzar els autors que les cometen, sinó contribuir a millorar l’ortografia de tots els que escrivim en català, esclarint possibles dubtes lingüístics i evitant que es propaguin les formes incorrectes.

271010hostesso+
Aquest any la blogosfera ortogràfica s’ha enriquit, com a mínim, amb quatre nous blogs. Al gener, Kevin Arguzón passejava amb una amiga traductora i es va trobar amb aquest rètol del Centre d’Estudis Aeronàutics. D’aquí va sorgir la idea del blog Hortografia. En Kevin es preocupa per la llengua des que un dia es va adonar que ell mateix feia moltes faltes -“grans i petites”, confessa- i va decidir que no podia seguir així. I és que el jove creador d’Hortografia.cat no és pas lingüista sinó que estudia arquitectura. També va començar la carrera d’enginyeria industrial, la mateixa que va fer Pompeu Fabra.

No és l’únic enginyer ortogràfic. El tianenc (de Tiana) que, junt amb la illenca (de Mallorca), ha posat en línia El malson d’en Pompeu estudia enginyeria de telecomunicacions. Diuen que se senten superats per les aberracions que arriben a veure escrites i des de l’abril mantenen el blog a quatre mans des de la distància dels 300 km que els separen físicament.

Del 26 de març és la primera entrada al blog Tot si val, que va néixer també amb l’objectiu de fer reflexionar sobre la correcció ortogràfica dels catalanoparlants i, de pas, somriure una mica en llegir alguna de les faltes que s’hi recullen. “De dillunes a divendras” o “100 euros menos en cualsevol PC” són algunes de les perles que es recullen, des d’arreu dels territoris de parla catalana, en aquest blog.

El darrer compendi de rètols mal escrits que hem descobert és el Kartelario, creació d’un usuari que s’anomena Nyap. Publica fotos d’errades en cartells, rètols i tota mena d’avisos escrits en qualsevol idioma. Tot i que està allotjat a Blogspot, com quasi tots els blogs esmentats, el seu és de fet un fotoblog perquè es limita a publicar la imatge, sense cap comentari ni explicació de la forma correcta. De fet, no busca només errades ortogràfiques sinó també frases desafortunades o amb poca gràcia exposades a la mirada de tots els vianants.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.