Pupitres buits i pissarres a la sorra per denunciar els efectes de la guerra a Síria

Save the Children els ha instal·lat a la platja de Sant Sebastià per alertar sobre la manca de futur dels nens sirians sense estudis

"NuncaSerán" és el nom de la campanya que l'ONG Save the Children impulsa per denunciar les conseqüències catastròfiques dels set anys que fa que dura la guerra de Síria sobre la població infantil i la seva educació. Durant el conflicte la meitat de les escoles han estat totalment destruïdes o són inservibles i dos milions i mig d'infants no poden anar a col·legi. Un estudi detecta que el nivell de coneixement dels nens sirians és molt inferior al que els correspon per a la seva edat.

Save the Children afirma que en el darrer any ha augmentat el nivell de la violència a Síria i ara les localitzacions conegudes com a zones de distensió, declarades com a segures per a la població civil, són objectiu de bombardejos.  Entre aquests objectius hi ha els hospitals i les escoles. La guerra ha destruït la meitat dels centres escolars o els ha deixat inservibles, i les que continuen resistint no tenen electricitat ni gas, obren només un parell d'hores al dia i fan les classes en soterranis.

Els efectes irreparables en la població infantil

Les conseqüències reals sobre la població infantil siriana i la seva educació es coneixeran amb exactitud d'aquí a uns anys. Però una enquesta de Save the Children a 2.000 nens d'entre cinc i 11 anys al nord-est del país deixa dades significatives. Més d'un terç dels alumnes d'entre nou i 11 anys tenen un nivell de lectura d'un nen de cinc anys, gairebé la meitat d'aquests infants no poden resoldre sols un problema de matemàtiques d'un nen de cinc anys i alguns no reconeixen les lletres i els números. A més, es calcula que un milió de nens viuen en zones de difícil accés on no arriben els combois amb aliments i medicaments i les taxes de desnutrició infantil s'han disparat.

L'educació continuada dels infants durant el conflicte és fonamental per al seu futur. Segons el director de Save the Children a Catalunya, Antoni Pérez, “L’accés a l’educació durant l’enfrontament ofereix als alumnes una protecció important i sensació d’estabilitat. La seguretat a les escoles ajuda a reduir els efectes psicològics de la guerra i a més protegeix els nens de les xarxes de tràfic d’éssers humans i de ser reclutats per grups armats".

save the children fa una accio a la platja de sant sebastia per denunciar els efectes guerra de siria

Exigeixen a la UE que actuï

Save the Children insta la Unió Europea que es comprometi amb els nens sirians i els seus interessos. L'ONG reclama que la UE encapçali una resposta centrada en la protecció dels infants i que s'obrin les fronteres i s'estableixin plans d'acollida per als nens refugiats, especialment per als que hi arribin sols. A més, exigeixen que les escoles deixin de ser objectius militars i que es garanteixi que es dugui davant la justícia tots aquells que violin els drets dels infants. Per això es reclamen investigacions independents sobre els atacs als col·legis i hospitals.

L'acció reivindicativa a la platja de Sant Sebastià també s'ha dut a terme a Bilbao, Madrid, Sevilla i València.