Enderrocaran l’església de Sant Bernat Calbó del Poblenou a causa del mal estat en què es troba

L'Arquebisbat de Barcelona ha decidit enderrocar l'església de Sant Bernat Calbó, al Poblenou. El mal estat de l'estructura i l'alt cost de rehabilitar-la n'aconsellen l'enderroc. Ara es negocia donar una concessió a la congregació francesa de l'Anyell perquè als terrenys hi pugui edificar un monestir.

L'església de Sant Bernat Calbó, situada a la plaça del mateix nom, està vivint els darrers mesos d'existència després de 56 anys fent servei als creients del Poblenou. L'edifici està molt malmès a causa d'un greu deteriorament del formigó que ha desaparegut en alguns punts i hi ha risc de despreniments de la façana i d'un futur col·lapse de l'immoble. El possible perill per als vianants i per als alumnes de l'Escola de la Mar Bella, ubicada a tocar de l'església, han obligat a prendre la mesura.

La carbonatació és la patologia general de Sant Bernat i la proximitat amb el mar n'ha agreujat el problema. L'arquitecte que va construir l'església, Francesc Mitjans, va construir de manera simultània el Camp Nou.  En les obres es va fer servir el mateix material que al coliseu blaugrana, però la manca de manteniment i l'atmosfera de salinitat del Poblenou han marcat la diferència en l'estat de conservació d'una edificació i l'altra. Es dóna també el cas que als anys 70 ja es va actuar a l'exterior de l'església quan es va retirar tota l'estructura del campanar en mal estat. La manca de diners va impossibilitar l'elaboració d'un seguiment adient en la conservació.

El temps ha deteriorat progressivament l'església de Sant Bernat Calbó fins que l'Ajuntament de Barcelona va enviar un requeriment a l'Arquebisbat de Barcelona per tal que se'n reparés amb urgència l'estructura. Va ser llavors quan es va encarregar un estudi arquitectònic a Pere Pujol i Paulí, que va confirmar la situació crítica i va recomanar-ne la rehabilitació integral.

L'elevat preu de la reforma, al voltant dels 750.000 euros, suposaria invertir gairebé tants diners com si s'edifiqués de nou. Segons el rector de la parròquia, Francesc Romeu, els feligresos "no quedaran desatesos ja que al barri hi ha la parròquia del Patriarca Abraham, al carrer de Badajoz, i la de Sant Fracesc de Paula, al carrer de Ramón Turró". Pel que fa a Sant Bernat, que actualment celebra misses els dilluns, dimecres, divendres i diumenges, també tindrà un local habilitat. L'Arquebisbat de la ciutat s'ha compromès a autoritzar el lloguer d'un local al carrer de l'Amistat o al carrer de Joncar per atendre la vuitantena de persones que són habituals a Sant Bernat Calbó.

Un cop l'església s'enderroqui, ja hi ha un probable substitut. L'Arquebisbat està acabant de tancar un acord amb la congregació francesa de l'Anyell, que obtindria una concessió de 90 anys dels terrenys en què abans d'un termini de dos anys hi hauria de construir un monestir. Si l'operació seguis endavant, l'església de Sant Bernat Calbó podria ser enderrocada el mes d'octubre d'aquest mateix any.