Una ruta a Sarrià reivindica els noms de Carme Karr i Dolors Monserdà

Les dues escriptores tenen carrers dedicats al barri

Carrers amb nom de dona és el títol de la ruta que ha transcorregut aquest matí per Sarrià, en el marc del Cicle de la Dona, programat pel Centre Cívic Vázquez Montalbán, de Vallvidrera. Aquest itinerari té per objectiu reivindicar la feina feta per dones clau en la lluita feminista vinculades a Sarrià.

Carme Karr, Dolors Monserdà i Dorotea de Chopitea van treballar perquè la dona pogués fer realitat el seu desenvolupament social i econòmic a la ciutat. Les tres van ser dones amb ideologies diferents que van aprofitar la seva posició econòmica, el seu activisme i el seu estatus cultural per reivindicar els drets de la dona. Carme Karr va viure molts anys a Sarrià, al número 17 del carrer de la Duquessa d'Orleans. Avui té un carrer amb el seu nom al barri. Va fundar la revista 'Feminal', la primera revista feminista catalana, que es va començar a publicar el 1907. Tots els articles estaven escrits per dones, com ara Dolors Monserdà, Agnès Armengol o Caterina Albert. La revista era un suplement dominical del diari 'La Il·lustració Catalana'. “Karr, Monserdà i Dorotea de Chopitea van treballar molt perquè la condició de la dona canviés i millorés. Totes tres van estar vinculades a Sarrià d'una o altra manera. Aquesta ruta és important perquè busquem les causes del que seria un sistema patriarcal, com va néixer, com va evolucionar i com tot això es va complicar”, explica Sonia Tres, guia de la ruta Carrers amb nom de dona, organitzada pel Centre Cívic Vázquez Montalbán.

La caminada ha transcorregut pels carrers de Sarrià durant poc més de dues hores. Una desena de persones han caminat des de la plaça de Sarrià, visitat la seu del districte i passejat pels carrers de Carme Karr i Major de Sarrià o la placeta del Roser. “És un tema molt desconegut. El món gira al voltant de l'home, bàsicament”, explica Enriqueta Mestres, veïna de Barcelona, ara jubilada, que ha fet la ruta. “Aquest tipus de ruta ens ajuda a conèixer millor el barri de Sarrià, però avui era important estar en aquesta festa, que és el Dia de les Dones. L'itinerari també convida a reflexionar una mica sobre com de dur ha estat per a la dona arribar a conquerir el paper que té avui dia, però encara queda camí per recórrer”, apunta Rafael Campillo, una de les persones que han completat l'itinerari, que es repetirà el proper 22 d'abril per Sarrià, organitzat en aquesta ocasió per Biblioteques de Barcelona.