Les lleres dels rius superen la prova dels últims episodis de pluja

Els rius Llobregat i Besòs han aguantat correctament el temporal de pluja. Tot i això, el pla Inuncat segueix activat en fase d'alerta. Els responsables s'han reunit aquest migdia per valorar els danys causats. Diuen que les pujades sobtades dels cabals han igualat pràcticament les riuades de 1982.

Membres de Protecció Civil, el Servei Meteorològic de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Institut Cartogràfic i Geològic i de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre formen part del grup de treball del pla Inuncat que s'ha reunit aquest dimarts al Departament d'Interior . Per tots ells, els darrers episodis de precipitacions han aportat dades excepcionals. Els cabals de rius com el Llobregat, l'Onyar i la Muga van arribar als 300 metres cúbics per segon en un breu període de temps. "Aquestes pujades sobtades no es veien des de les inundacions de 1982", ha alertat Jordi Aurich, director general de Protecció Civil.

Però la part positiva és que malgrat les crescudes immediates, els cabals també han baixat ràpidament. "Ha quedat demostrat que les lleres dels nostres rius estan preparades per absorbir aquestes quantitats d'aigua", ha declarat Aurich. L'acumulació de pluges durant l'estiu i, especialment, el mes de setembre preocupava els responsables per la capacitat d'absorció del subsòl.

Tot i que aquest grup de treball no ha investigat concretament l'incident que es va produir a les vies de l'AVE, al pas per l'estació de Girona, Protecció Civil es va posar en contacte amb Adif per tractar les inundacions que van afectar la infraestructura. Segons Aurich, "un mur de contenció es va esfondrar" a causa de les fortes pluges i això va provocar que l'aigua entrés a les vies. La circulació de l'AVE entre Girona i Figueres encara roman interrompuda i el trajecte es cobreix amb un servei alternatiu d'autobusos, també fins a Perpinyà.