L’Ajuntament obre expedient al propietari de La Rimaia per tenir l’edifici buit durant dècades

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient al propietari de l'edifici La Rimaia per mantenir els pisos d'aquest immoble buits durant dècades "de forma injustificada i permanent". El consistori argumenta que el propietari ha refusat de manera reiterada les mesures per destinar els pisos al lloguer, de manera que presumptament ha incomplert la funció social de l'immoble prevista a la Llei del dret a l'habitatge. L'Ajuntament alerta que l'expedient podria acabar amb multa si el propietari no corregeix la situació.

Segons l'Ajuntament, el propietari de l'edifici ocupat La Rimaia ha incomplert l'article 41 de la Llei del dret a l'habitatge, que determina que tenir un pis desocupat de forma permanent, sense causa justificada i per un termini de més de dos anys és una "utilització anòmala" de l'immoble. Per això, el consistori ha obert expedient contra la propietat, qui, segons fonts municipals, ha refusat de manera reiterada les mesures de mobilitzar aquests pisos cap al lloguer. A més, l'Ajuntament afegeix que el fet que l'edifici hagi estat ocupat de forma intermitent i irregular no pot ser excusa per a la propietat per no haver complert la funció social de l'habitatge.

El consistori alerta que aquest procediment pot acabar amb sancions. De moment, s'ha obert expedient sobre cinc habitatges i es podrien incoar multes coercitives de 5.000 euros per a cadascun dels pisos, de manera que el propietari podria haver de fer front a 25.000 euros. Ara bé, si el propietari no corregeix la infracció i es reitera, les multes podrien arribar als 500.000 euros.

Futur incert

Paral·lelament, el futur de La Rimaia continua incert. El desallotjament del col·lectiu que ocupa l'immoble, que estava previst per al 25 d'octubre, és a mans del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona. El magistrat està estudiant si suspèn l'ordre, tal com li van demanar el govern municipal, els Mossos d'Esquadra i també la fiscalia, ja que a l'immoble hi viuen menors.